Prognoza agrometeo 5 – 11 noiembrie: ploi in aproape toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 5 – 11 noiembrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 2…19°C, abaterile temice pozitive fiind de 1…9°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 6…23°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -3…16°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 5…14°C in majoritatea zonelor de cultura, favorabila parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale in aproape toata tara, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 5 – 11 noiembrie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in centrul si sudul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si sud-estul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 5 – 11 noiembrie

Regimul termic ridicat din aer si sol va imprima ritmuri normale in desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna in cea mai mare parte a zonelor agricole, acestea fiind chiar usor intensificate, pe unele areale din sudul si vestul tarii, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

De asemenea, conditiile agrometeorologice vor fi favorabile proceselor de calire si adaptare la conditiile de iernare, atat a cerealierelor de toamna, cat si a speciilor pomi-viticole.

Orzul si graul de toamna infiintate in epoca optima se vor afla la rasarire (60-100%) si formarea frunzei a treia (10-100%). In culturile tardive (semanate dupa 20 octombrie 2016) vor predomina germinarea si rasarirea (10-100%).

In functie de data semanatului, la rapita se vor continua fazele rasarire (60-100%) si infrunzire (5-10 frunze).

Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Lucrarile agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete) se vor desfasura pe ansamblu in conditii optime.

Lucrari de specialitate in perioada 5 – 11 noiembrie:

  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor adanci de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna semanate in perioada optima;
  • Lucrari de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE