Prognoza agrometeo 15 – 21 octombrie: ploi si vant puternic, in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 15 – 21 octombrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in majoritatea regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 2…15°C, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 4…20°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre -1…11°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde local vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 5…12°C in zonele de campie, limite optime desfasurarii proceselor vegetative la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Izolat, in nordul tarii cantitatile de apa pot depasi 10-15 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 15 – 21 octombrie

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Excese de apa in sol se vor semnala izolat in sud-estul Moldovei. Local in centrul Transilvaniei, sudul si vestul Crisanei, centrul si sudul Dobrogei, izolat in sudul Munteniei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 15 – 21 octombrie

Ca urmare, ritmurile vegetative la culturile de toamna se vor desfasura in general normal, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, unde uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu buna si medie Pe fondul valorilor termice mai scazute din aer si sol fata de normalul perioadei, local in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente.

La orzul si graul de toamna vor predomina fazele de germinare-rasarire (10-50%) in majoritatea zonelor de cultura, precum si aparitia primelor frunze (10-40%), indeosebi in regiunile agricole din sudul si estul tarii.

Sub aspect fenologic, la rapita se vor semnala germinarea, rasarirea si infrunzirea (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Sfecla de zahar din centrul si estul tarii va parcurge maturitatea tehnologica si recoltarea.

Pomii fructiferi vor inregistra fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala maturarea coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor.

Ca urmare, lucrarile agricole de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor putea efectua in conditii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 15 – 21 octombrie:

  • Continuarea lucrarilor de eliberare a suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor de toamna, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu a apa a solului in stratul 0-20 cm/ogor;
  • Urgentarea pregatirii patului germinativ in vederea continuarii semanatului la orzul si graul de toamna;
  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE