Meteorologii anunta cum va fi iarna 2016-2017

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Meteorologii prognozeaza ca iarna 2016-2017 va fi una mai calda decat cea inregistrata anul trecut, temperaturile scazute putand insa sa alterneze, la o diferenta de doar cateva zile, cu cele peste media respectivei perioade.

„Ne aflam intr-o situatie interesanta. Acum suntem sub influenta nord-atlantica in atmosfera. In urmatoarele doua saptamani vremea se va schimba si cel mai probabil va intra in normalitate pentru perioada respectiva. Trebuie sa precizez ca aceste estimari pe mai multe saptamani au acuratete de 60% maxim. Vremea totusi va ramane in urmatoarea perioada anormala in sensul in care vremea frumoasa va alterna cu cea urata, dominata de ploaie si ninisoare in functie de zona tarii. Aceasta iarna va fi mai calda decat cea din 2015, la fel cum s-a intamplat si in 2014. Perioada urmatoare va fi caracterizata de schimbari bruste de temperaturi. Putem avea vreme de vara in mijlocul iernii si temperaturi scazute cateva zile mai tarziu”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog Administratia Nationala de Metrorologie, la Realitatea TV.

Potrivit estamarilor meteorologice, pentru luna noiembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud, sud-est si vest. Cantitatile totale de precipitatii se vor incadra, in general, peste normele climatologice, in luna noiembrie.

In luna decembrie, temperaturile medii lunare vor fi in general apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului. Precipitatiile lunare vor fi in general peste normele climatologice, exceptand local estul, nordul si vestul tarii, unde acestea vor apropiate de medii.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE