Recomandari ANSVSA pentru protejarea animalelor in perioadele foarte reci

Facebook
Twitter

Pe fondul avertizarilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, caderi masive de zapada), ANSVSA recomanda:

Pentru crescatorii de animale:

Asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii.

Asigurarea unor cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare atat cantitativ cat si calitativ.

Asigurarea bunei functionari a echipamentelor de adapare si de furajare; se va acorda o deosebita atentie in mod special instalatiei de adapare, avand in vedere riscul de inghet al acesteia.

Verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a generatoarelor de energie electrica in cazul fermelor comerciale.

La orice modificare a starii de sanatate sau de bunastare a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia ca pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva sau DSVSA local. De asemenea, in cazul in care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afecteaza bunastarea animalelor, propietarii sunt obligati sa anunte de urgenta primaria sau DSVSA local pentru a fi luate masurile necesare.

Pentru transportatorii de animale vii:

Sa nu efectueze transporturi de animale in conditii meteo cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada, decat daca este neaparat necesar.

Transportatorii sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca rani sau suferinte inutile.

Inainte de a pleca la drum, se verifica daca exista conditii adecvate de microclimat in mijlocul de transport, hrana si sursa de apa potabila si daca acestea pot fi asigurate pe intreaga durata a transportului.

Transportatorii trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de calatorie inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport, astfel incat, dupa incarcarea acestora, plecarea sa se faca cat mai repede pentru a micsora durata calatoriei.

La temperaturi scazute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport va fi redusa cu cel putin 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica.

In cazul in care calatoria nu incepe in cel mai scurt timp de la imbarcare, soferii trebuie sa aiba planuri de urgenta pentru a ingriji animalele, in functie de necesitati.

Pentru calatorii de peste 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de comfort termic in compartimentul animalelor.

Precizam ca, porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scazute. In cazul in care in timpul calatoriei temperatura ambientala coboara sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii.

Bovinele sunt rezistente la temperaturi scazute cu conditia ca, in mijlocul de transport sa nu existe curenti de aer rece.

Ecvinele pot fi transportate si in situatia in care temperatura ambientala coboara sub -20° C cu conditia ca, mijloacele de transport sa fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atentie deosebita se acorda si vitezei de transport, numarului de opriri precum si varstei animalelor transportate.

Sistemul de ventilatie trebuie sa asigure distributia uniforma a aerului, iar autonomia lui trebuie sa fie de cel putin 4 ore, independent de functionarea motorului autovehiculului.

Datorita conditiilor meteorologice exista riscul aparitiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate in timpul calatoriei si totodata identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilatie (se ridica parul/blana), ingramadire (pentru a conserva caldura), letargie si somnolenta si colaps.

Pentru organizatorii targurilor in care se comercializeaza animale vii:

Padocurile unde sunt tinute animalele in vederea comercializarii trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a asigura libertatea de miscare minima necesara animalelor cazate si trebuie sa fi prevazute cu zone de adapostire umbrite.

Daca numai o sursa limitata de apa potabila este disponibila, trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica.

Toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare astfel incat sa evite orice suferinta inutila animalelor si sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastarea animalelor detinute.

Conducerea Autoritatii a dispus DSVSA judetene, sa intreprinda demersurile necesare pentru informarea: fermierilor, unitatilor administrative locale, transportatorilor si altor detinatori de animale, cu privire la masurile specifice pentru asigurarea bunastarii animalelor in perioadele de iarna in care se inregistreaza conditii meteorologice severe si la responsabilitatile legale care le revin.

Prevederi aplicabile administratiilor locale:

Consiliile locale trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere;

Conform prevederilor legale, Consiliile locale au obligatia ca, in adaposturile animalelor, sa asigure respectarea normelor de protectie a acestora, respectiv: cazare, transportul si ingrijirea corespunzatoare a acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE