Sub aspect termic, in intervalul 9 – 15 decembrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toate regiunile agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -6…11°C, mai ridicata cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre -1…15°C, in majoritatea regiunilor.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -10…6°C pe intreg teritoriul agricol, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in depresiuni, unde se va produce bruma si inghet superficial la sol.

Sunt posibile precipitatii predominant sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 9 – 15 decembrie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in centrul si sudul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 9 – 15 decembrie

In zilele cele mai calde, procesele vegetative ale speciilor de toamna se vor desfasura normal in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor depresionare, unde local se va mentine starea de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol din sud-estul tarii.

Cerealierele de toamna (orz si grau), functie de data semanatului si agrotehnica aplicata isi vor continua rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), in aproape toate zonele de cultura.

Cultura de rapita din sudul, estul, centrul si vestul tarii va parcurge predominant faza de infrunzire (5-14 frunze).

In toate plantatiile, atat pomii fructiferi, cat si vita de vie se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la conditiile de iernare.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in bune conditii, indeosebi in zilele fara precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 9 – 15 decembrie:

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la speciile de toamna si a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
  • Finalizarea araturilor adanci de toamna, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Continuarea lucrarilor de arat in vii si livezi;
  • Administrarea ingrasamintelor organice la pomii fructiferi si vita de vie, precum si a celor minerale (fosfor si potasiu) la culturile de toamna infiintate in epoca optima.