Prognoza agrometeo 16 – 21 noiembrie: ploi si ninsori in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea rece de la inceputul perioadei 16 – 21 noiembrie va intra intr-un proces de incalzire treptata, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -7…5°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…7°C si -2…11°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -2…15°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -12…7°C, in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului la suprafata solului.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 2…10°C in zonele de campie, in general optima desfasurarii proceselor vegetative ale speciilor de toamna infiintate pana la aceasta data.

Se prognozeaza ploi locale in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) indeosebi in zonele vestice, nordice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 16 – 21 noiembrie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In centrul si sudul Dobrogei se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 16 – 21 noiembrie

Procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna (rapita, orz si grau) vor evolua pe ansamblu normal in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, iar in depresiuni, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente si chiar stagnate temporar, in special in estul Transilvaniei.

Starea de vegetatie se va mentine medie si buna pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar in semanaturile tardive,
uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Culturile de orz si grau de toamna, functie de data semanatului isi vor definitiva germinarea (80-100%), continuandu-se rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol. Cele mai avansate in vegetatie vor fi cerealierele semanate in epoca optima la care se va declansa faza de infratire (10-30%).

In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Crisana, rapita infiintata in perioada optima va parcurge infrunzirea (6-11 frunze).

La pomii fructiferi si vita de vie va fi posibila definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, inregistrandu-se predominant ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in aproape toate plantatiile.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor efectua in conditii relativ bune.

Lucrari de specialitate in perioada 16 – 21 noiembrie:

  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale si a araturilor adanci de toamna;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna semanate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de arat in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE