Prognoza agrometeo 12 – 18 noiembrie: alerta de lapovita si ninsori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia Nationala de Meteorologie a emis o alerta de ploi, lapovita si ninsori valabila in acest sfarsit de saptamana. Meteorologii informeaza ca incepand de sambata, de la ora 16:00 si pana duminica, ora 22:00, se vor inregistra ploi moderate cantitativ, intensificari ale vantului, ninsori viscolite in zona de munte.

In intervalul mentionat aria precipitatiilor va cuprinde treptat toata tara, incepand cu regiunile vestice si sud-vestice. Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si pe arii restranse 40-50 l/mp, in special in zona montana, Transilvania si Moldova.

Vor fi ploi pe arii extinse, iar incepand din a doua parte a noptii de sambata spre duminica (12/13 noiembrie) si pe parcursul zilei de duminica, 13 noiembrie, ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare in nord, nord-est, centru si trecator in vest. Vantul va avea intensificari temporare in toate regiunile, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 km/h.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2…11°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si -7…6°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 2…6°C, in aproape toate regiunile agricole.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre -2…16°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -13…7°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului la suprafata solului.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 4…11°C in prima parte a intervalului, favorabila parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna infiintate pana in prezent.

Se prognozeaza ploi locale in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) indeosebi in zonele vestice, nordice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 12 – 18 noiembrie

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole. Izolat, in estul Munteniei se vor semnala usoare excese de apa in sol. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in centrul si sudul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 12 – 18 noiembrie

Procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna (rapita, orz si grau) vor evolua pe ansamblu normal in primele zile ale intervalului, iar in zonele depresionare, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente si chiar stagnate temporar. Starea de vegetatie se va mentine medie si buna pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, iar in semanaturile tardive, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Culturile de orz si grau de toamna, functie de data semanatului isi vor definitiva germinarea (80-100%), continuandu-se rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol. Cele mai avansate in vegetatie vor fi cerealierele semanate in epoca optima la care se va declansa faza de infratire (10-30%).

In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Crisana, rapita infiintata in perioada optima va parcurge infrunzirea (6-11 frunze).

La pomii fructiferi si vita de vie va fi posibila definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, inregistrandu-se predominant ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in aproape toate plantatiile. Izolat, va fi posibila declansarea fazei de repaus vegetativ.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor efectua in conditii relativ bune.

Lucrari de specialitate in perioada 12 – 18 noiembrie:

  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale si a araturilor adanci de toamna;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna semanate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de arat in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE