Perioada 17 – 22 decembrie se va caracteriza printr-o vreme in general mai rece decat in mod normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -14…3°C, abaterile termice negative fiind de 1…9°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre -7…6°C, in cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura minima a aerului va oscila intre -17…-1°C in majoritatea zonelor de cultura, posibil mai scazute (-20…-18°C) in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.

Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ninsoare, pe aproape intreg teritoriul agricol, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 17 – 22 decembrie

Rezerva de umiditate, in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 17 – 22 decembrie

Pe fondul mentinerii temperaturilor minime negative din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (-10…-15…-20°C), la culturile de toamna se vor inregistra brunificari si arsuri ale aparatului foliar, in special in semanaturile efectuate in afara epocii optime si pe suprafetele agricole fara strat protector de zapada.

Cerealierele de toamna (orz si grau), functie de data semanatului si agrotehnica aplicata isi vor continua rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), in aproape toate zonele de cultura.

Cultura de rapita din sudul, estul, centrul si vestul tarii va parcurge predominant faza de infrunzire (5-13 frunze). In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in stadiul de repaus vegetativ.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura cu dificultate.

Lucrari de specialitate in perioada 17 – 22 decembrie:

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la speciile de toamna si a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale (fosfor si potasiu) la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara pe terenurile fara strat protector de zapada si inghet superficial la sol.