Sub aspect termic, in intervalul 21 – 27 ianuarie va predomina o vreme in general normala, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -10…3°C, valori apropiate de normele climatologice, in toate regiunile. Temperatura maxima a aerului va oscila intre -8…6°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -13…1°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, producandu-se inghet la sol.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), reduse cantitativ, in aproape toata tara. Totodata, local vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 21 – 27 ianuarie

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, cu exceptia unor suprafete din centrul Dobrogei, unde se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 21 – 27 ianuarie

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile agricole vor parcurge starea de repaus biologic, la nivelul intregii tari. De asemenea, pe terenurile cu strat protector de zapada, temperaturile minime din aer nu vor afecta viabilitatea speciilor de toamna, starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba.

Culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general medie si slaba.

La pomii fructiferi si vita de vie se va inregistra stadiul de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp se vor desfasura cu dificultate.

Lucrari de specialitate in perioada 21 – 27 ianuarie

  • Continuarea efectuarii controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.
Share on Facebook