Prognoza agrometeo 14 – 19 ianuarie: vreme geroasa in majoritatea regiunilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prima parte a perioadei 14 – 19 ianuarie va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -7…5°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale si -11…2°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -8…7°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -13…3°C pe intreg teritoriul agricol, producandu-se inghet la sol.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), predominant sub forma de ninsoare, in aproape toata tara. De asemenea, vantul va prezenta intensificari temporare local cu aspect de viscol, indeosebi in zonele vestice si sudice. Izolat vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 14 – 19 ianuarie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Local in centrul Dobrogei se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 14 – 19 ianuarie

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de camp si pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in toate regiunile agricole. Pe fondul temperaturilor minime din aer scazute, la culturile de toamna semanate tardiv, precum si pe terenurile fara strat protector de zapada sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vatamari ale aparatului foliar (ingalbenire, brunificare, degeraturi). De asemenea, pe arealele agricole cu strat consistent de zapada, procesele de iernare ale plantelor se vor desfasura in general normal.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) si infratire (10-100%), iar in culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).

In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze).

Speciile pomicole si viticole isi vor mentine stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi intrerupte temporar.

Lucrari de specialitate in perioada 14 – 19 ianuarie:

  • Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE