Prognoza agrometeo 22 – 28 februarie: vreme mai calda, in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, intervalul 22 – 28 februarie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -4…14°C, mai ridicata cu 1…9°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 1…19°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -8…8°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, izolat fiind conditii de producere a inghetului superficial la sol, indeosebi in depresiuni.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in zonele nordice, vestice si centrale, acestea fiind insotite de intensificǎri de scurta durata ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22 – 28 februarie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul Dobrogei, unde se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata)

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 22 – 28 februarie

Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, la culturile de toamna infiintate in epoca optima vor fi posibile reluari lente ale proceselor vegetative, indeosebi in zonele de campie din jumatatea sudica a tarii. De asemenea, in restul zonelor agricole, atat la speciile de camp, cat si la cele pomi-viticole se va mentine starea de repaus biologic.

Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (15-100%), la nivelul intregii tari. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor infiintate in perioada optima va fi buna si medie, iar in semanaturile tardive, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba.

Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se va semnala infrunzirea (7-13 frunze), in toate regiunile agricole. Speciile pomi-viticole isi vor continua stadiul de repaus biologic in majoritatea plantatiilor, acestea fiind bine adaptate la conditiile de iernare.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp (aplicarea ingrasamintelor organice si chimice, taieri de rodire, etc.) se vor desfasura in general normal.

Lucrari de specialitate in perioada 22 – 28 februarie

  • Continuarea efectuarii controlului biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna, precum si a evolutiei mugurilor de rod in plantatiile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire) la pomii fructiferi si vita de vie;
  • Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE