Prognoza agrometeo 4 – 9 februarie: vreme mai calda decat in mod normal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intervalul 4 – 9 februarie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in majoritatea regiunilor, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -2…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 1…14°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -6…5°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, izolat fiind conditii de producere a inghetului superficial la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in cea mai mare parte a tarii, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in zonele nordice, centrale si estice, acestea fiind insotite de intensificǎri temporare ale vantului. Izolat, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol. Totodata, vor fi conditii de producere a cetii, indeosebi in zonele de campie.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 4 – 9 februarie

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra in centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 4 – 9 februarie

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de rapita, orz si grau de toamna se vor afla in starea de repaus vegetativ in cea mai mare parte a regiunilor.

Izolat in zonele de campie din vestul tarii se vor semnala reluari temporare ale proceselor vegetative, indeosebi la cerealierele de toamna. La culturile agricole semanate in epoca optima, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, iar in semanaturile tardive, starea de vegetatie va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Totodata, datorita alternantei inghet-dezghet la sol se va putea produce fenomenul de „descaltare” a plantelor de orz si grau.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba.

La pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in general normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 4 – 9 februarie

  • Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor pe baza de azot la culturile de toamna, precum si a celor organice in vii si livezi;
  • Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE