Prognoza agrometeo 7 – 13 februarie: racire accentuata a vremii in toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intervalul 7 – 13 februarie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal in primele zile, dupa care, se va produce o racire accentuata in evolutia regimului termic, in majoritatea regiunilor, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -6…7°C la inceputul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si -12…4°C spre sfarsitul intervalului, valori mai scazute cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre -7…8°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -17…5°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, determinand producerea inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in cea mai mare parte a tarii, predominant sub forma de ninsoare in zonele nordice, centrale si estice, acestea fiind insotite de intensificǎri temporare ale vantului. Cantitatile de apa prognozate pot depasi 15-20 l/mp si izolat, 25-30 l/mp, indeosebi in prima parte a perioadei. Totodata, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 7 – 13 februarie

In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. In centrul Dobrogei se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 7 – 13 februarie

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de rapita, orz si grau de toamna se vor afla in starea de repaus vegetativ in cea mai mare parte a regiunilor. La culturile agricole semanate in epoca optima, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, iar in semanaturile tardive, starea de vegetatie va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Totodata, datorita alternantei inghet-dezghet la sol se va putea produce fenomenul de „descaltare” a plantelor de orz si grau.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba.

La pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in general normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 7 – 13 februarie

  • Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor pe baza de azot la culturile de toamna, precum si a celor organice in vii si livezi;
  • Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE