Prognoza agrometeo 11 – 16 februarie: inghet la sol, in majoritatea zonelor de cultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 11 – 16 februarie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -16…3°C, abaterile termice negative fiind 1…11°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre -10…8°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -22…-2°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, determinand producerea inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in cea mai mare parte a tarii, acestea fiind insotite de intensificǎri temporare ale vantului. In zonele joase de relief, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11 – 16 februarie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In centrul Dobrogei se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 11 – 16 februarie

Pe fondul temperaturilor minime scazute din aer si sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (Tmin £-10…-15…-20°C), precum si in absenta unui strat protector de zapada, se vor semnala brunificari si arsuri ale varfului frunzelor, indeosebi la culturile infiintate tardiv.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%).

Rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba.

In toate plantatiile, la pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in general normal, exceptand zilele cu precipitatii

Lucrari de specialitate in perioada 11 – 16 februarie

  • Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor pe baza de azot la culturile de toamna, precum si a celor organice in vii si livezi;
  • Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE