Prognoza agrometeo 25 – 30 martie: ploi locale, in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La inceputul intervalului 25 – 30 martie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, se va produce o racire accentuata a vremii, aceasta devenind normala, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 9…18°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C si 0…11°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima ale aerului va fi cuprinsa intre 4…24°C, in aproape toata tara.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -4…11°C in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori inregistrandu-se in estul Transilvaniei, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 8…18°C, valori optime pregatirii patului germinativ, precum si continuarii lucrarilor de semanat la culturile de primavara din prima epoca.

Se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totdata, in nordul si centrul tarii, se pot inregistra si precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare). In prima parte a perioadei, izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, fiind posibile si caderi de grindina.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 25 – 30 martie

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Banat, Dobrogea, in cea mai mare parte a Transilvaniei si Olteniei, jumatatea de sud a Crisanei, vestul si izolat in estul Munteniei, nordul, vestul, centrul si estul Moldovei. Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfacatoare in Maramures, cea mai mare parte a Munteniei si Moldovei, nordul Crisanei si al Transilvaniei, izolat in nordul si sudul Olteniei.

Aprovizionarea cu apa a solului in stratul 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, pe majoritatea suprafetelor agricole. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra in Banat, pe suprafete extinse din Transilvania si Dobrogea, jumatatea de nord a Olteniei, sudul Crisanei, nord-vestul si izolat in nordul si estul Munteniei, sud-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 25 – 30 martie

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de crestere si dezvoltare ale cerealierelor de toamna (orz si grau) se vor desfasura pe ansamblu normal in cea mai mare parte a zonelor agricole, procesele vegetative ale plantelor fiind mai intensificate in jumatatea de sud a tarii. De asemenea, in nordul Moldovei si estul Transilvaniei, procesele biologice ale plantelor vor evolua mai lent, indeosebi spre sfarsitul intervalului.

Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie, iar in semanaturile efectuate in afara epocii optime, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Orzul si graul de toamna, in functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice se vor afla in fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (10-100%). De asemenea, in sudul si vestul teritoriului agricol, izolat se va semnala alungirea paiului (10-35%).

Cultura de rapita infiintata in epoca optima va parcurge infrunzirea (8-16 frunze), precum si local alungirea tulpinii (10-30%).

In cea mai mare parte a plantatiilor, la speciile de samburoase (cais, piersic, cires) se va inregistra predominant faza de inmugurire.

In majoritatea podgoriilor, local la vita de vie se va semnala faza de „plans”, iar in nordul si centrul tarii se va mentine repausul biologic.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon, respectiv pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri si tratamente in vii si livezi, fertilizari si erbicidari se vor desfasura in bune conditii.

Lucrari de specialitate in perioada 25 – 30 martie

  • Continuarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof) pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE