Prognoza agrometeo 9 – 15 mai: ploi insemnate cantitativ, in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea rece de la inceputul intervalului 9 – 15 mai va intra treptat intr-un proces de incalzire, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea zonelor de cultura, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 3…15°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…7°C si 10…21°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 9…27°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -3…15°C, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 7…20°C indeosebi in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara semanate pana in prezent.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 9 – 15 mai

Gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea regiunilor agricole.

In cea mai mare parte a Transilvaniei si a Dobrogei, estul Maramuresului, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, centrul, estul si sud-vestul
Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul si vestul Banatului, sudul Crisanei, continutul de umiditate din sol va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si izolatdeosebit de scazute (seceta pedologica puternica).

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Continutul de apa se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) pe suprafete extinse din Dobrogea, estul Maramuresului, local in nordul, nord-estul, sud-vestul si izolat in sud-estul Transilvaniei, nordul si nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 9 – 15 mai

Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii proceselor biologice ale culturilor de camp pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In semanaturile efectuate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile infiintate tardiv si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, vor parcurge predominant alungirea paiului (20-100%) in toate zonele de cultura, precum si inceputul fazei de „burduf” si inspicare (10-40%), indeosebi in sudul tarii.

Cultura de rapita se va afla la alungirea tulpinii si inflorirea (10-100%), precum si inceputul formarii silicvelor, la nivelul intregului teritoriu agricol.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi se vor semnala infrunzirea, inflorirea si legarea rodului, precum si cresterea fructelor la soiurile timpurii de samburoase.

La vita de vie se vor inregistra dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor, izolat fiind posibil inceputul infloririi la soiurile timpurii de masa.

Floarea-soarelui si porumbul infiintate in epoca optima vor parcurge germinarea si rasarirea (30-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-100%) in majoritatea zonelor de cultura, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie.

La cultura de sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va continua germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) va inregistra fazele de incoltire si rasarire, precum si dezvoltarea primei perechi de frunze.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice perioadei (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi intrerupte temporar.

Lucrari de specialitate in perioada 9 – 15 mai:

  • Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof);
  • Lucrari de combatere a buruienilor, bolilor si a daunatorilor in culturile de toamna;
  • Fertilizarea faziala a speciilor de toamna;
  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE