Prognoza agrometeo 3 – 9 mai: instabilitate atmosferica si izolat de caderi de grindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 3 – 9 mai se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 12…22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 18…29°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 5…15°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va situa intre 13…23°C la nivelul intregii tari, valori favorabile desfasurarii proceselor de germinare-rasarire-infrunzire la culturile de primavara infiintate pana la aceasta data.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa in cea mai mare parte a tarii, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat de caderi de grindina. De asemenea, la inceputul intervalului se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 3 – 9 mai:

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in aproape toata tara.

In cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului si Dobrogei, jumatatea de sud a Crisanei, estul Maramuresului, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, sud-estul Olteniei, sud-vestul Munteniei, continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).

In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de umiditate se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) pe suprafete extinse din Transilvania, estul Maramuresului, centrul si local in estul Dobrogei, izolat in nord-vestul si nord-estul Banatului, vestul Crisanei si nord-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 3 – 9 mai:

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal, in aproape toata tara. De asemenea, in zonele de campie, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

La orzul si graul de toamna semanate in epoca optima va fi posibila definitivarea infratirii (90-100%), continuandu-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) si inceputul inspicarii (10-30%). In semanaturile tardive se vor inregistra aparitia frunzei a treia (80-100%) si infratirea (50-100%), plantele avand o vigurozitate si uniformitate medie si slaba, iar densitatea mai redusa.

La rapita se va continua alungirea tulpinii si butonizarea (30-100%), precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-100%), in majoritatea zonelor de cultura.

In cea mai mare parte a plantatiilor, la soiurile timpurii de samburoase se vor semnala inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, iar la semintoase se vor continua fazele de inflorire si infrunzire.

Vita de vie se va afla la dezmugurire, infrunzire si cresterea lastarilor, in cea mai mare parte a podgoriilor.

In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, incoltirea si rasarirea.

Culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) infiintate pana in prezent isi vor continua fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare-rasarire-aparitia primelor frunze (10-100%).

Pe ansamblu, in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in conditii bune.

Lucrari de specialitate in perioada 3 – 9 mai:

  • Finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
  • Fertilizarea faziala a semanaturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE