Prognoza agrometeo 18 – 22 aprilie: seceta pedologica moderata in majoritatea regiunilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea calda de la inceputul intervalului 18 – 22 aprilie va intra intr-un proces de racire treptata, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 6…17°C in primele zile, valori mai ridicate cu 1…5°C in raport cu mediile multianuale si 5…13°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de normele climatologice, in cea mai mare parte a teritoriului.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11…23°C, in aproape toate regiunile agricole.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -2…11°C, in majoritatea zonelor de cultura, izolat fiind conditii de producere a brumei, indeosebi in nordul si centrul tarii.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 6…18°C la scara intregii tari, favorabila atat pentru parcurgerea primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire) la culturile semanate pana in prezent, cat si pentru continuarea insamantarilor de primavara.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, predominant cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot depasi izolat, 15-20 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 22 aprilie

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In nordul, centrul, estul si izolat in sud-vestul Moldovei, vestul Maramuresului, sud-vestul, nordul si nord-estul Munteniei, sudul Olteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare in nord-estul, centrul si estul Moldovei, local in sudul Munteniei, sud-estul si estul Olteniei, izolat in vestul Maramuresului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 18 – 22 aprilie

In conditiile agrometeorologice prognozate, pe suprafetele agricole cu deficite de umiditate in sol, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de toamna si pomi-viticole vor fi stanjenite. Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile semanate in afara epocii optime.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, functie de data semanatului, conditiile pedo-climatice si agrotehnica aplicata isi vor continua infratirea si alungirea paiului (20-100%).

Rapita se va afla in fazele de alungire a tulpinii (40-100%), butonizare (10-70%), precum si aparitia inflorescentelor si inceputul infloririi (10-40%).

In plantatiile pomicole, la soiurile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, piersic) se va inregistra cresterea lastarilor/frunzelor, inflorirea si legarea rodului, iar la semintoase (mar, par, gutui) predominante vor fi dezmugurirea si inceputul infloririi la mar.

In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va parcurge predominant fazele de „plans”, inmugurire si dezmugurire.

La sfecla de zahar se vor semnala germinarea si rasarirea, iar la cartoful de consum se va continua plantatul.

Culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) infiintate pana in prezent isi vor continua fazele incipiente de vegetatie (germinare si rasarire), extinzandu-se totodata suprafetele agricole in curs de semanat.

Lucrarile agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari,etc.) se vor efectua in general in conditii bune, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 18 – 22 aprilie

  • Pregatirea patului germinativ si continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE