septembrie 20, 2021

Prognoza agrometeo 7 – 13 iunie: ploi torentiale si caderi de grindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea calda de la inceputul intervalului 7 – 13 iunie va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 18…26°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C si 13…22°C in restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 16…33°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 5…19°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. De asemenea, la inceputul perioadei, cantitatile de apa vor depasi local, 20-25 l/mp si izolat, 40-50 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 7 – 13 iunie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Dobrogei si Banatului, sud-vestul si local in sudul, centrul si nord-estul Transilvaniei, sudul Crisanei, sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, estul Munteniei.

In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa al solului in stratul 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafete extinse din Dobrogea, izolat in sud-vestul si estul Olteniei, nordul si nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei si nord-vestul Banatului se va semnala seceta pedologica moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 7 – 13 iunie

Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in general normal, in aproape toata tara. Pe ansamblu, la speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar in culturile tardive, precum si pe suprafetele agricole unde se vor semnala in continuare deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima isi vor continua inspicarea (60-100%), inflorirea (10-100%), precum si maturitatea in lapte (10-50%), pe majoritatea suprafetelor agricole. Culturile tardive se vor afla in fazele de inspicare si inflorire (10-100%).

Rapita semanata pe unele suprafete din Transilvania, Dobrogea, Muntenia si Moldova va parcurge formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%), izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline (10-25%).

Floarea-soarelui va inregistra fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzire (7-18 frunze).

La cultura de porumb se va definitiva rasarirea (90-100%), plantele aflandu-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%).

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze si infrunzire (10-100%), precum si inceputul alungirii axei hipocotile.

Fenologic, cartoful va inregistra fazele de rasarire (70-100%), crestere a lastarilor laterali si tuberizare (10-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum din Transilvania va fi posibila aparitia fazelor de imbobocire si inflorire (10-50%).

La pomii fructiferi se vor continua infrunzirea, cresterea si dezvoltarea fructelor, precum si recoltarea la soiurile timpurii de cires aflate la maturitatea de consum.

Vita de vie va parcurge dezvoltarea aparatului vegetativ, inflorirea si formarea/cresterea boabelor, in aproape toate podgoriile.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii optime.

Lucrari de specialitate in perioada 7 – 13 iunie

Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, fertilizari);

Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole;

Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole cu deficite de umiditate in sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE