Pe ansamblu, in perioada 15 – 19 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a tarii, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14…31°C in majoritatea regiunilor, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 18…38°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 9…24°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, inregistrandu-se frecvente nopti tropicale (Tmin ≥ 20°C).

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, indeosebi in regiunile nordice, vestice si centrale. Local vor fi conditii de producere a grindinei si se vor inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 15 – 19 august

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in Banat, pe suprafete extinse din Maramures, sudul Crisanei, sud-vestul, centrul si estul Olteniei, nordul, local in centrul, estul si sud-vestul Moldovei, sudul, vestul, nordul si centrul Transilvaniei, izolat in nordul Munteniei si sud-estul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 15 – 19 august

Pe fondul temperaturilor ridicate din aer si de la suprafata solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, ritmurile de vegetatie vor fi fortate, producandu-se fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea sau uscarea prematura a acestora, precum si fortari stadiale.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la maturitatea in ceara (40-100%) si maturitatea deplina (10-80%), izolat fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare.

Cultura de porumb, functie de data semanatului si agrotehnica aplicata va parcurge matasirea, maturitatea in lapte si ceara (10-100%), precum si izolat inceputul maturitatii depline (10-30%).

La sfecla de zahar se vor continua ingrosarea axei hipocotile, precum si local inceputul acumularii zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea la soiurile de vara.

In majoritatea plantatiilor, speciile pomicole vor parcurge cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharului in fructe si recoltarea la speciile de sezon.

In toate podgoriile, la vita de vie se vor inregistra cresterea boabelor si acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de masa se va semnala coacerea in „parga”, local fiind posibila declansarea recoltarii.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc) se vor desfasura in general normal.

Recomandari de specialitate pentru perioada 15 – 19 august

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Aplicarea irigatiilor pe arealele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol;
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidari, etc.).