Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, astazi, o informare de instabilitate atmosferica moderata, valabila pana miercuri dimineata la nivelul intregii tari.
Potrivit meteorologilor, in intervalul 6 iunie, ora 16:00 — 7 iunie, ora 9:00, in vestul si nord-vestul tarii, precum si in zona Carpatilor Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali, in special in dupa-amiaza zilei de marti (6 iunie) si in a doua parte a noptii de marti spre miercuri (6/7 iunie), vor fi intervale in care instabilitatea atmosferica se va accentua.
Vor fi averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina. Se vor inregistra, astfel, cantitati de apa care, in intervale scurte de timp, vor depasi local 15 — 20 l/mp si izolat 35 l/mp.
Incepand din a doua parte a zilei de miercuri (7 iunie) si pana in prima parte a noptii de joi spre vineri (8/9 iunie), instabilitatea atmosferica va fi accentuata in zonele de munte si in regiunile sudice, estice si centrale.
Caracteristici agrometeorologice 7 – 13 iunie
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Dobrogei si Banatului, sud-vestul si local in sudul, centrul si nord-estul Transilvaniei, sudul Crisanei, sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, estul Munteniei.
In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa al solului in stratul 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafete extinse din Dobrogea, izolat in sud-vestul si estul Olteniei, nordul si nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei si nord-vestul Banatului se va semnala seceta pedologica moderata si izolat puternica
Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in general normal, in aproape toata tara. Pe ansamblu, la speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar in culturile tardive, precum si pe suprafetele agricole unde se vor semnala in continuare deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.
Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima isi vor continua inspicarea (60-100%), inflorirea (10-100%), precum si maturitatea in lapte (10-50%), pe majoritatea suprafetelor agricole. Culturile tardive se vor afla in fazele de inspicare si inflorire (10-100%).
Rapita semanata pe unele suprafete din Transilvania, Dobrogea, Muntenia si Moldova va parcurge formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%), izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline (10-25%).
Floarea-soarelui va inregistra fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzire (7-18 frunze).
La cultura de porumb se va definitiva rasarirea (90-100%), plantele aflandu-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%).
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze si infrunzire (10-100%), precum si inceputul alungirii axei hipocotile.
Fenologic, cartoful va inregistra fazele de rasarire (70-100%), crestere a lastarilor laterali si tuberizare (10-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum din Transilvania va fi posibila aparitia fazelor de imbobocire si inflorire (10-50%).