Atentie, fermieri: averse torentiale in intreaga tara, cod galben de ploi in 32 de judete

Facebook
Twitter

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis de curand o atentionare Cod galben de ploi insemnate cantitativ valabila de sambata dimineata de la ora 10:00 pana luni dimineata la ora 3:00.

In toate zonele de deal si de munte, in centrul si sudul Moldovei, Dobrogea si nord-estul Munteniei, cantitatile de apa vor depasi 30 l/mp si pe arii restranse 50…70 l/mp. Codul galben va afecta, total sau partial, 32 de judete.

In cea mai mare parte a tarii, incepand cu regiunile vestice, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si, pe arii restranse, caderi de grindina.

In intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor inregistra cantitati de apa care vor depasi local 15…20 l/mp si izolat 40…50 l/mp, potrivit unei informari meteorologice.

Caracteristici agrometeorologice 17-22 iunie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele de cultura. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), pe suprafete extinse din Dobrogea, local in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, vestul si nord-vestul Banatului, sudul Crisanei, nord-estul Moldovei si sud-vestul Munteniei.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Local in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in centrul si sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei si nord-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole 17-22 iunie

Conditiile agrometeorologice mentionate vor permite ritmuri normale de desfasurare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa vor decurge in conditii bune in cea mai mare parte a regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

In semanaturile de toamna efectuate in perioada optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

La orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima vor predomina fazele de inflorire, maturitate in lapte si ceara (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in zonele de campie se va semnala maturitatea deplina (10-50%), indeosebi la orzul de toamna, totodata fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare. Cerealierele infiintate dupa data de 20 octombrie 2016 vor parcurge fazele de inflorire (10-100%) si maturitate in lapte (10-80%).

Cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul tarii va parcurge formarea boabelor in silicve (50-100%) si maturitatea deplina (10-50%). Local, in jumatatea de sud a tarii va fi posibila declansarea lucrarilor de recoltare.

In functie de data infiintarii culturii, floarea-soarelui se va afla la cresterea aparatului foliar (8-24 frunze) in majoritatea regiunilor, precum si formarea capitulului (10-50%).

Sub aspect fenologic, la porumb va predomina dezvoltarea aparatului foliar (7-16 frunze), in toate zonele de cultura.

Sfecla de zahar va inregistra formarea rozetei de frunze si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful, cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (50-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (10-100%) la soiurile de vara.

In aproape toate plantatiile, la speciile de samburoase timpurii (cires, cais, visin) aflate la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea, iar la piersic si prun se va semnala cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea. La cele semintoase (mar, par, gutui) se vor inregistra formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.

La vita de vie se vor semnala fazele de infrunzire, crestere a lastarilor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, etc.) vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) la speciile de primavara;
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE