Atentie, fermieri: avertizare meteo de ploi torentiale si grindina

Facebook
Twitter

Meteorologii au emis astazi o avertizare meteo de ploi torentiale, vijelii si grindina, in aproape toata tara, incepand de miercuri, de la ora 15.00, pana sambata, la ora 23.00. Cantitatea de precipitatii poate ajunge izolat pana la 50 de litri pe metru patrat, informeaza ANM.

In intervalul mentionat, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.

In dupa-amiaza zilei de miercuri (24 mai) si in noaptea de miercuri spre joi (24/25 mai) astfel de fenomene vor fi frecvente in vestul, sud-vestul, centrul si nordul tarii. Joi, vineri si sambata (25, 26 si 27 mai) instabilitatea atmosferica se va manifesta in sudul, centrul si estul teritoriului si in toata zona montana.

Se vor inregistra cantitati de apa care, in intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depasi local 15…20 l/mp si izolat 40…50 l/mp.

Ce spune prognoza agrometeorologica pentru intervalul 24-30 mai

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat seceta pedologica puternica) se vor inregistra pe suprafete extinse din Dobrogea, Transilvania si Banat, local in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, sudul Crisanei, sud-vestul si estul Munteniei.

In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole.

In cea mai mare parte a Dobrogei, local in vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, nordul si nord-estul Moldovei, nord-vestul Banatului, continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative la culturile agricole vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape intreg teritoriul agricol. La speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de alungire a paiului (50-100%), ”burduf” si inspicare (10-100%), precum si inflorire (10-40%), indeosebi in semanaturile infiintate in perioada optima si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Sub aspect fenologic, rapita se va afla la aparitia inflorescentelor, inflorire si formarea silicvelor (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor.

La cultura de floarea-soarelui se vor semnala rasarirea (30-100%), formarea primei perechi de frunze (20-100%), precum si infrunzirea (3-9 frunze).

Functie de data semanatului, la porumb va fi posibila definitivarea fazei de germinare (80-100%), continuandu-se rasarirea, formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (2-6 frunze).

In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra fazele de rasarire si dezvoltare a primei perechi de frunze (20-100%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (20-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-40%).

Speciile pomicole din cea mai mare parte a plantatiilor se vor afla la cresterea lastarilor/frunzelor, formarea si cresterea rodului, iar la soiurile timpurii de cires se vor semnala cresterea fructelor si coacerea in „parga”.

La vita de vie din toate podgoriile se vor continua fazele de infrunzire, cresterea lastarilor, precum si inflorire, indeosebi la soiurile timpurii de masa.

In zilele fara precipitatii, lucrarile specifice perioadei (tratamente fitosanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
  • Combaterea buruienilor: erbicidari, prasile mecanice/manuale in culturile de primavara;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE