Administratia Nationala de Meteorologie informeaza ca in perioada 4 mai, ora 16 – 6 mai, ora 06, vor exista intervale de timp in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului, trecator si cu aspect de vijelie si pe arii restranse caderi de grindina.
Cantitatile de apa vor depasi local 15…20 l/mp si izolat 30…40 l/mp, mai precizeaza ANM.
In seara zilei de joi (4 mai) si in noaptea de joi spre vineri (4/5 mai), astfel de fenomene vor fi mai frecvente la deal, la munte, in sud-vestul si centrul tarii.
Pe parcursul zilei de vineri (5 mai) si in cursul noptii de vineri spre sambata (5/6 mai), manifestarile de instabilitate atmosferica se vor semnala cu precadere in zonele deluroase si montane, precum si in Oltenia, Transilvania si local in Muntenia.
In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor meteorologice, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza informatiile.
Potrivit prognozei agrometeorologice, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a tarii.
Pe suprafete extinse din Transilvania, Banat si Dobrogea, jumatatea de sud a Crisanei, estul Maramuresului, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, sud-estul Olteniei, sud-vestul Munteniei, continutul de umiditate din sol se vor inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).
In cultura de porumb, in stratul de sol 0-20 cm, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea regiunilor.
Continutul de apa se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) in cea mai mare parte a Transilvaniei, estul Maramuresului, centrul, sudul si local in estul Dobrogei, izolat in nord-vestul si nord-estul Banatului, vestul Crisanei si nord-estul Moldovei.
Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii proceselor biologice ale culturilor de camp pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor fiind mai intense pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. In semanaturile efectuate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile infiintate tardiv si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.