Prognoza agrometeo 17 – 23 mai: ploi in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 17 – 23 va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a regiunilor, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 9…22°C in aproape toata tara, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 16…28°C, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 1…15°C, in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 10…22°C indeosebi in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara semanate in epoca optima.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa in majoritatea zonelor de cultura, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, precum si izolat caderi de grindina. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice 17 – 23 mai

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Pe areale extinse din Dobrogea, local in centrul, estul si sud-vestul Olteniei, izolat in sud-vestul, sudul, centrul, nord-estul si sud-estul Transilvaniei, nord-estul si nordul Moldovei, sud-vestul si estul Munteniei, nord-vestul Banatului si sudul Crisanei se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si izolat puternica.

In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. In cea mai mare parte a Dobrogei, izolat in sudul Transilvaniei, nordul si nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, nord-vestul Banatului, continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole 17 – 23 mai

Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare vor evolua in general normal, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

Culturile de orz si grau de toamna se vor afla la alungirea paiului (40-100%), precum si ”burduf” si inspicare (10-60%) in special in semanaturile efectuate in epoca optima.

Rapita va parcurge fazele de alungire a tulpinii, inflorire si inceputul formarii silicvelor (10-100%), in aproape toata tara.

Functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, la speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) se vor inregistra germinarea, rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze adevarate (10-100%), precum si infrunzirea (2-5 frunze).

Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite moderate de umiditate in sol.

In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor semnala rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (10-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-30%).

Pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor/frunzelor, formarea si cresterea rodului in majoritatea plantatiilor, iar soiurile timpurii de cires vor parcurge cresterea fructelor si coacerea in „parga”.

In toate podgoriile, vita de vie isi va continua cresterea frunzelor/lastarilor, precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea la soiurile timpurii de masa.

Lucrarile agricole specifice (tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 17 – 23 mai

  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE