Prognoza agrometeo 4 – 10 aprilie: ploi in majoritatea zonelor de cultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, vremea calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, aceasta devenind normala, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 5…16°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C si 3…13°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 7…23°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -2…9°C, in aproape toata tara, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori de 5…17°C, favorabile continuarii lucrarilor de semanat la culturile de primavara din prima epoca (ovaz, orzoaica, mazare, borceag, etc.), dar si pregatirii patului germinativ in vederea infiintarii speciilor de primavara (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar si cartof).

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie in cea mai mare parte a zonelor de cultura, local cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, precum si izolat de caderi de grindina. De asemenea, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 4 – 10 aprilie

Continutul de umiditate in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Banat, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei si Munteniei, jumatatea de sud a Crisanei, local in nordul, vestul si estul Moldovei, estul Maramuresului.

Rezerva de apa se va incadra in limite satisfacatoare pe suprafete extinse din Maramures, nordul Crisanei, sudul si local in nordul, centrul si estul Moldovei, sudul, sud-vestul si izolat in nordul si estul Munteniei, sudul Olteniei si nord-vestul Transilvaniei.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor) continutul de apa, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Banat si Crisana, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, estul Maramuresului, sudul si izolat in estul Moldovei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare in cea mai mare parte a Moldovei, sudul si izolat in nordul Munteniei, vestul Maramuresului, nord-vestul Transilvaniei, sud-estul si estul Olteniei, estul si sud-vestul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 4 – 10 aprilie

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de crestere si dezvoltare ale ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura pe ansamblu normal in cea mai mare parte a zonelor agricole, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si buna la culturile de toamna infiintate in epoca optima, iar in semanaturile tardive, precum si pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea se va prezenta in continuare medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge infratirea si alungirea paiului (10-100%). In culturile infiintate dupa 20 octombrie 2016, predominante vor fi formarea frunzei a treia (50-100%) si infratirea (10-100%).

Rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii isi va continua infrunzirea (8-16 frunze) si alungirea tulpinii (10-50%).

In plantatiile pomicole, soiurile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, prun) se vor afla la inflorire, iar semintoasele (mar, par, gutui) la inmugurire si dezmugurire.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se va inregistra faza de “plans”, precum si local inceputul inmuguririi.

Culturile de primavara (borceag, mazare, ovaz, orzoaica, etc.) insamantate pana la aceasta data vor parcurge fazele incipiente de vegetatie (germinare-rasarire).

Totodata, local se vor efectua lucrarile de semanat la floarea-soarelui, sfecla de zahar si porumb.

Lucrarile agricole in camp (arat, pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 4 – 10 aprilie:

  • Pregatirea patului germinativ si continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof, porumb) pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Finalizarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE