Meniu

Certificarea ecologica face diferenta intre produsele ecologice adevarate de cele contrafacute!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru ca produsele alimentare sa poata fi vandute ca produse ecologice, acestea trebuie sa fie certificate de un Organism de Inspectie si Certificare (OIC) aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In lipsa certificatului, produsele nu pot fi comercializate cu referinte la „ecologic”.

Certificarea garanteaza calitatea produsului ECO si se aplica tuturor operatorilor economici din lantul alimentar producator – procesator – distribuitor – comerciant.

Certificarea ecologica ii ajuta pe consumatori sa diferentieze usor produsele ecologice adevarate de cele contrafacute. Cele cu eticheta ECO confirma ca cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica.

poza2

In vederea trecerii de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, terenul si animalele vor parcurge o perioada de conversie (diferita in functie de tipul plantelor si specia de animale – de exemplu 2 ani pentru plantele anuale, 3 ani pentru plantele perene), pe parcursul careia se aplica dispozitiile privind productia ecologica.

Pentru ca operatorii sa poata fi controlati de un OIC, acestia trebuie intai sa semneze un contract cu un OIC si apoi sa isi inregistreze activitatea la Directia Agricola Judeteana (DAJ).

Termenul limita de inregistrare la DAJ este de 16 mai 2017.poza3

SRAC realizeaza inspecția si certificarea in domeniul producției ecologice reglementata de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 pentru urmatoarele grupe de produse:

  • A: Produse vegetale neprocesate
  • B: Animale vii sau produse neprocesate de origine animala
  • D: Produse agricole procesate pentru a fi utilizate ca alimente.

Mai multe detalii despre certificarea produselor ecologice, inclusiv GHIDURI PRACTICE si LEGISLATIE RELEVANTA gasiti aici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE