Ce vreme ii asteapta pe fermieri in aceasta primavara

Facebook
Twitter

Meteorologii au emis de curand o prognoza pentru urmatoarele trei luni. Conform specialistilor, fermierii trebuie sa se astepte la o primavara capricioasa, cu precipiratii mai multe decat in mod normal, mai ales in luna martie.

Pentru luna martie, ANM informeaza ca temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norma in cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai scazute, local, in nord, centru si vest.

Cantitatile totale de precipitatii, pentru luna martie, se vor situa peste normele climatologice in cea mai mare parte a tarii. In plus, specialistii ANM ne avertizeaza ca trebuie sa ne asteptam la treceri bruste de la ninsori, la vreme frumoasa si de la nopti cu temperaturi de inghet, la zile cu peste 15 grade Celsius in special in sud si in vest.

In aprilie, temperatura aerului va avea valori in apropierea mediei climatologice in cea mai mare parte a tarii, local mai scazute in nord, nord-est si centru. De asemenea, cantitatile totale de precipitatii vor putea fi excedentare, cu precadere in regiunile nordice si centrale. La mijlocul primaverii, in luna aprilie, incalzirea vremii va fi apreciabila, iar spre finalul lunii, temperaturile maxime vor trece de 20 de grade Celsius, cel putin in Lunca Dunarii.

Pentru luna mai, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norma in sudul si local in vestul si centrul tarii si posibil mai scazute in restul teritoriului. Astfel, in luna mai vom avea multe zile cu temperaturi de vara, mai exact cu maxime peste 25 de grade Celsius, in special in sudul extrem. Cantitatile totale de precipitatii se vor situa in apropierea normelor climatologice in sud si sud-est si vor putea fi excedentare in restul teritoriului.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE