Prognoza agrometeo 15 – 21 februarie: vreme mai calda, in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, intervalul 15 – 21 februarie se va caracteriza printr-o vreme in general mai calda decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -7…7°C valori mai ridicate cu 1…5°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre -1…12°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -14…2°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, posibil mai scazuta in depresiuni, determinand producerea inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificǎri de scurta durata ale vantului. In zonele joase de relief, se va produce ceata, izolat asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 15 – 21 februarie

Rezerva de apa in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra in centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 15 – 21 februarie

In conditiile agrometeorologice mentionate, la speciile de toamna si pomi-viticole se va inregistra starea de repaus biologic, in aproape toata tara. Totodata, spre sfarsitul perioadei, pe fondul regimului termic din aer mai ridicat decat in mod obisnuit, la culturile de camp (orz, grau de toamna) vor fi posibile reluari lente de vegetatie, indeosebi in zonele de campie. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie in semanaturile efectuate in perioada optima, iar in cele tardive, starea de vegetatie va fi medie si slaba.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (15-100%).

Rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba.

In toate plantatiile, la pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in general normal.

Lucrari de specialitate in perioada 15 – 21 februarie

  • Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor pe baza de azot la culturile de toamna, precum si a celor organice in vii si livezi;
  • Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE