Prognoza agrometeo 31 ianuarie – 6 februarie: vremea se va incalzi, in aproape toate regiunile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In primele zile ale perioadei 31 ianuarie – 6 februarie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o incalzire treptata a vremii, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -9…4°C la inceputul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…3°C si -2…9°C in restul zilelor, valori mai ridicate cu 1…7°C in raport cu mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -5…14°C, in toate regiunile.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -13…4°C pe aproape intreg teritoriul agricol, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.

Sunt posibile precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificǎri temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.

De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, local asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 31 ianuarie – 6 februarie:

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In centrul Dobrogei se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 31 ianuarie – 6 februarie:

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de rapita, orz si grau de toamna se vor afla predominant in starea de repaus vegetativ, in cea mai mare parte a tarii. In prima parte a intervalului, pe fondul temperaturilor minime scazute din aer, la speciile de toamna semanate in afara epocii optime si insuficient calite pentru rezistenta la iernare va exista in continuarea riscul deprecierii aparatului foliar, prin brunificari si degeraturi ale varfului frunzelor.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba.

La pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp se vor desfasura cu dificultate.

Lucrari de specialitate in perioada 31 ianuarie – 6 februarie:

Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;

Administrarea ingrasamintelor pe baza de azot la culturile de toamna, precum si a celor organice in vii si livezi;

Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE