Prognoza agrometeo 11 – 16 martie: revin ploile si vantul puternic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea mai calda de la inceputul intervalului 11 – 16 martie va intra intr-un proces de racire treptata, aceasta devenind normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare de ploi, vant puternic si ninsori la munte, valabila in toate regiunile tarii, de vineri de la ora 13:00, pana duminica, la ora 22:00. Potrivit meteorologilor, in intervalul mentionat, in sudul, estul si centrul tarii temporar va ploua si se vor cumula cantitati de apa de 15 — 20 l/mp si izolat, mai ales in zona montana, de 25 — 30 l/mp.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 3…11°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si 0…8°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 4…15°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura minima a aerului se va situa intre -4…7°C, in majoritatea zonelor de cultura, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a inghetului superficial la sol.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi pe aproape intreg teritoriul agricol, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificǎri de scurta durata ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 15…20 l/mp si izolat 25…30 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11 – 16 martie

Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in Banat, Dobrogea, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia, Moldova si Crisana, vestul, sudul si izolat in estul Munteniei.

Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfacatoare in Maramures, cea mai mare parte a Munteniei, nordul Crisanei si al Transilvaniei, sudul si local in estul Moldovei, izolat in nordul Olteniei.

In stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor agricole. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra pe areale agricole extinse din Transilvania si Dobrogea, nord-vestul si vestul Banatului, estul si local in centrul si sudul Olteniei, izolat in estul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 11 – 16 martie

Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp (orz, grau de toamna, rapita) se vor desfasura pe ansamblu normal in majoritatea regiunilor agricole, iar in depresiunile nordice si centrale, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua in continuare usor mai lent. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi in general buna si medie, iar in culturile intarziate fenologic, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna vor inregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (15-100%).

In semanaturile efectuate in epoca optima pe suprafete restranse, rapita va parcurge infrunzirea (6-14 frunze), pe majoritatea suprafetelor agricole.

In cea mai parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se va mentine repausul biologic, iar la soiurile timpurii de samburoase (cires, cais, piersic) se va semnala faza de umflare a mugurilor de rod.

Vita de vie se va afla in continuare in starea de repaus vegetativ, la nivelul intregii tari.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice acestei perioade (fertilizari, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 11 – 16 martie:

  • Controlul vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si a coardelor la vita de vie;
  • Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si regenerare, precum si tratamente fito-sanitare) in vii si livezi;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara din prima urgenta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE