Prognoza agrometeo 11 – 17 aprilie: seceta pedologica puternica pentru grau

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, perioada 11 – 17 aprilie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 6…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, in cea mai mare parte a regiunilor.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 11…23°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 0…10°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, cele mai scazute valori inregistrandu-se in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori de 7…18°C, limite optime parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile de primavara infiintate pana la aceasta data (ovaz, orzoaica, mazare, borceag, etc.), precum si pregatirii patului germinativ in vederea infiintarii speciilor de primavara (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar si cartof).

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa in cea mai mare parte a zonelor de cultura, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina. De asemenea, izolat la inceputul intervalului se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11 – 17 aprilie

Continutul de umiditate in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Crisana, Banat, Transilvania, Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, local in nordul, vestul, centrul, estul si sud-estul Moldovei, estul Maramuresului. In nordul, centrul, estul si izolat in sud-vestul Moldovei, vestul
Maramuresului, sud-vestul, nordul, nord-estul si estul Munteniei, sudul Olteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Banat, Crisana si Transilvania, pe suprafete extinse din Oltenia, Muntenia si Dobrogea, estul Maramuresului, sudul si izolat in nord-vestul Moldovei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si local apropiate de optim in cea mai mare parte a Moldovei, sudul si izolat nordul Munteniei, vestul Maramuresului, sud-estul si estul Olteniei, estul si sud-vestul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 11 – 17 aprilie

Ca urmare, procesele vegetative atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole vor evolua normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, culturile de orz si grau de toamna se vor afla la aparitia frunzei a treia (80-100%), infratirea (20-100%) si alungirea paiului (10-50%). Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv
medie si slaba la culturile tardive si pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol.

Cultura de rapita semanata in epoca optima va parcurge alungirea tulpinii (10-60%) si inceputul butonizarii (10-30%) la nivelul intregii tari, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind in general buna si medie.

La pomii fructiferi se vor inregistra dezmugurirea si cresterea lastarilor/frunzelor, precum si inflorirea si inceputul legarii rodului la speciile timpurii de samburoase.

Vita de vie din toate podgoriile isi va continua faza de “plans” si inmugurirea. Speciile de primavara infiintate in perioada optima (borceag, mazare, ovaz, orzoaica, etc.) vor parcurge fazele de germinare-rasarire, iar la culturile prasitoare se vor
extinde lucrarile de semanat, in aproape toata tara.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice (arat, pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 11 – 17 aprilie:

  • Continuarea pregatirii patului germinativ si a lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof, porumb), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE