Sub aspect termic, intervalul 26 aprilie – 1 mai se va caracteriza printr-o vreme in general mai calda decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol, informeaza ANM.
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 7…22°C la nivelul intregii tari, mai ridicata cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 13…27°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 1…16°C in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 10…22°C, favorabila parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent, precum si continuarii lucrarilor de semanat la speciile prasitoare.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 26 aprilie – 1 mai:
In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica
puternica) in cea mai mare parte a Transilvaniei si a Banatului, jumatatea de sud a Crisanei, izolat in centrul, sudul si estul Dobrogei, nord-estul Moldovei.
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in aproape toata tara. Local in nord-estul, centrul, sudul si sud-estul Transilvaniei, izolat in vestul Crisanei, nord-vestul si nord-estul Banatului, centrul si estul Dobrogei, nord-estul Moldovei continutul de apa va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata).
Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 26 aprilie – 1 mai:
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal in cea mai mare parte a tarii, procesele de crestere si dezvoltare fiind chiar intensificate in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Starea de vegetatie a culturilor infiintate in perioada optima se va prezenta buna si medie, iar in semanaturile tardive, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba. La culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol.
In functie de data infiintarii culturilor, cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor continua infratirea si alungirea paiului (10-100%), izolat fiind posibila declansarea fazei de inspicare (10-20%), indeosebi la orzul de toamna.
Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor inregistra alungirea tulpinii si butonizarea (10-100%), precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-60%).
Pomii fructiferi vor parcurge inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor in majoritatea plantatiilor, iar la speciile timpurii si extratimpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, zarzar) se va semnala si cresterea rodului.
In toate podgoriile, la vita de vie vor predomina inmugurirea, dezmugurirea si inceputul infrunzirii.
Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla la germinare si rasarire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala incoltirea si rasarirea, continuandu-se lucrarile de plantat.
Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana la aceasta data vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-30%).
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor desfasura pe ansamblu normal.
Lucrari de specialitate in perioada 26 aprilie – 1 mai:
- Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si continuarea semanatului/plantatului la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);
- Fertilizarea culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare la speciile de toamna semanate in perioada optima;
- Lucrari de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.