Cum alegem un generator de curent electric eficient? Iata 5 sfaturi importante

Facebook
Twitter

In agricultura, una dintre cele mai des intalnite probleme este suprafata mare de teren lipsita de surse de curent. Mai mult decat atat, in cazul unei unitati de productie, intreruperea accidentala a energiei electrice poate duce inclusiv la defectiuni ale utilajelor. Astfel, achizitionarea unui generator electric se poate dovedi o investitie foarte buna, mai ales pe termen lung, care va va ajuta sa desfasurati toate activitatile necesare, mai ales in zonele greu accesibile.

Pentru a alege un generator de curent electric eficient pentru nevoile dumneavoastra, este important sa aveti in vedere mai multe aspecte atunci cand va hotarati sa achizitionati unul. In primul rand, trebuie sa apreciati corect, sau alaturi de un specialist, care este nevoia de putere a consumatorilor dumneavoastra. Apoi, va puteti gandi si la tensiunea furnizata de respectivul generator, precum si la sistemul sau de pornire.

1. Puterea generatorului de curent

Puterea generatorului de curent este cea mai importanta caracteristica pe care trebuie sa o avem in vedere. Aceasta se va determina pe baza tipului si nevoii de putere a consumatorilor pe care ii avem sau dorim sa-i conectam la generator.

In ceea ce priveste tipul consumatorilor trebuie sa stim ca acestia se impart in doua categorii: cei inductivi, care vor necesita o putere mai mare la pornire, si cei rezistivi, care nu consuma mai mult la pornire decat in regimul lor obisnuit de functionare.

2. Tensiunea generatorului de curent

O alta caracteristica importanta a generatorului de curent este si tipul tensiunii furnizate, adica monofazat sau trifazat. In functie de consumatorii pe care ii avem vom alege doar unul din cele doua tipuri. Important de precizat este ca un generator de curent electric trifazat nu va furniza toata puterea sa in cadrul unui singur circuit, ci o va imparti pentru toate cele trei faze.

De exemplu, pentru un consumator monofazat de 10 KW vom alege un generator de curent electric cu o putere nominala de 10 KW. In cazul in care dorim sa cumparam un generator trifazat, pentru consumatorul monofazat de 10 KW, va trebui sa ne asiguram ca generatorul are o putere fazala de minim 10 KW. Puteti gasi o gama larga de generatoare la acest magazin.

3. Sistemul de pornire al generatorului

In functie de modul in care vom folosi generatorul de curent electric putem alege si sistemul de ponire al acestuia. La ora actuala, exista generatoare de curent cu pornire la sfoara, la fel ca motorul unei ambarcatiuni. De asemenea, exista si generatoare cu pornire la cheie, dotate in general si cu un soc manual, mai ales in cazul motoarelor pe benzina.

Totodata, exista si generatoarele cu pornire automata, folosite in caz de avarie (lipsa tensiunii electrice in sistem), care se opresc atunci cand curentul electric revine.

4. Tipul de motor al generatorului de curent

Pentru a furniza curent electric, generatorul este antrenat in majoritatea cazurilor de un motor alimentat pe benzina sau motorina. Fiecare tip are avantajele si dezavantajele sale, insa cel mai important este sa alegeti un model in functie de nevoile dumneavoastra.

De exemplu, generatorul pe un motor pe benzina are o greutate mai mica si dimeniuni mai reduse in comparatie cu cel diesel, ceea ce il face mai usor de manevrat. De asemenea, in cazul unor temperaturi foarte scazute, motorul pe benzina are cele mai mare sanse sa porneasca mai repede decat cel diesel. Pentru generatorul cu motor diesel, un avantaj ar fi costurile de exploatare mai mici in timp, precum si fiabilitatea sporita.

5. Caroseria generatorului de curent

Un alt element demn de luat in seama este si carcasa generatorului de curent, aceasta protejandu-l la intemperii, mai ales daca se doreste folosirea lui afara.

In general, generatoarele electrice pe motorina sunt montate fie pe un cadru de metal, fara carcasa, fie sunt insonorizate, adica dispun de o carcasa de protectie, facandu-le chiar pretabile pentru zone rezidentiale datorita zgomotului foarte redus.

Indiferent de modelul ales, un generator electric va poate oferi mobilitatea si autonomia de care aveti nevoie pentru realizarea activitatilor si in zonele lipsite de energie electrica, astfel achizitionarea acestuia va fi o investitie foarte buna pe termen lung.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE