Ai o afacere agricola sau vrei sa demarezi una? Iata cum iti poti eficientiza costurile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In sectorul agricol, in comparatie cu alte domenii de activitate, profitul se obtine in general mai greu si dupa o perioada mai lunga de timp. Astfel, pentru a fi siguri ca isi pot dezvolta afacerea, este important ca agricultorii sa acorde o atentie cat mai mare costurilor pe care le vor avea.

In prezent, majoritatea celor care incep o afacere in agricultura se inregistreaza ca persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si intreprinderi familiale, deoarece costurile si durata infiintarii acestor forme este mult mai redusa comparativ cu societatea comerciala. Mai mult decat atat, cele trei forme de inregistrare mentionate anterior sunt preferate si datorita faptului ca sunt eligibile inclusiv pentru accesarea fondurilor europene, la fel ca si o societate comerciala.

Pentru o eficientizare cat mai buna a costurilor este necesar sa va calculati nivelul veniturilor si al contributiilor pe care le aveti de virat la bugetul statutului, in functie de forma juridica aleasa.

Contributii in cazul unui PFA

Astfel, daca va doriti sa va constituiti intr-un PFA, puteti sa calculati care este suma facturata sau venitul net care ramane dupa plata tuturor contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe venit.

De exemplu, pentru o norma de venit anuala in valoare de 5.000 lei brut, in cadrul unui PFA, taxele anuale pe care le veti avea de achitat se ridica la 1.076 lei.

Costurile cu salariile pentru o societate comerciala

In cazul in care doriti sa demarati o societate comerciala si sa aveti contracte de munca, este de asemenea important sa calculati care va fi nivelul de costuri pe care le veti suporta, pentru fiecare angajat in parte.

De exemplu, pentru un salariu net lunar de 2.000 lei, administratorul companiei va avea un cost total pe luna de 3.487 (plata salariului net si a tuturor impozitelor si contributiilor catre stat). Puteti folosi acest calculator de venituri pentru a gasi cea mai mai buna varianta pentru salarizarea personalului tau.

In ceea ce priveste directorii, chiar daca veniturilor lor sunt asimilate salariilor din punct de vedere fiscal, exista mici diferente in taxarea acestor venituri fata de cele din salarii. De exemplu, pentru o remuneratie lunara neta de 5.000 lei, un angajator va suporta costuri totale de 8.733 lei.

Mai mult decat atat, si pentru administratorii pe care ii angajati, calculatorul de venituri va poate ajuta sa estimati corect nivelul de salarizare precum si cheltuielile totale pe care le veti avea.

Este important de precizat ca veniturile obtinute de administratori ca urmare a unui mandat de administrare sunt venituri asimilate salariilor din punct de vedere fiscal. Pentru remuneratia administratorilor nu se datoreaza insa toate contributiile datorate pentru venituri salariale.

Cum calculam veniturile obtinute din activitati independente agricole

Pe langa angajatori si angajati, chiar si persoanele care obtin venituri din activitati independente cu caracter ocazional, in baza unui contract de prestari servicii, isi pot calcula mult mai usor taxele pe care le datoreaza.

De exemplu, pentru un venit brut de 3.000 lei, dintr-o activitate agricola, o persoana neinregistrata fiscal va avea de platit un impozit final de 480lei (16%), ceea ce inseamna ca va ramane cu un venit net in valoare de 2.520 lei.

Indiferent de forma juridica pe care o veti alege este necesar sa acordati o mare atentie taxelor si impozitelor pe care le aveti de platit, atat in cazul administratorilor, cat mai ales in cazul salariatilor. Doar asa va puteti eficientiza costurile si va puteti majora profitul, acesta fiind de cele mai multe ori reinvestit in dezvoltarea exploatatiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE