Imprejmuirea terenului: cinci lucruri de care trebuie sa tinem cont

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai importante investitii pe care un agricultor este bine sa o faca, dupa ce a intrat in posesia unei suprafete de pamant, este cea de imprejmuire a terenului. Indiferent de cultura pe care fermierul o va alege pentru plantare, protejarea terenului reprezinta garantia ca munca depusa nu va fi distrusa peste noapte, fie de animale salbatice sau fie chiar de hoti.

Astfel, alegerea si instalarea corecta a unui gard de calitate il va ajuta pe agricultor sa economiseasca timp si bani. Decizia asupra tipului de gard folosit este bine sa se ia cu atentie, in functie de nevoile si de profilul afacerii. Va prezentam asadar cinci aspecte importante pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand va hotarati sa imprejmuiti un teren.

1. Alegerea tipului de gard

Fara indoiala, alegerea tipului de gard este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o luam atunci cand avem de-a face cu un asemenea proiect. La alegerea gardului este bine sa tinem cont de scopul imprejmurii, tipul de teren, capacitatile noastre de a intretine gardul si, fireste, de bugetul pe care ni l-am propus.

Astfel, un gard bine ales ne va ajuta sa ne protejam recoltele si va impiedica patrunderea sau raspandirea animalelor pe terenul cultivat.

2. Inaltimea si structura plasei de gard

Dupa ce ne-am hotarat asupra tipului de gard, este important sa decidem si inaltimea si structura plasei de gard. In general aceasta decizie va fi luata in functie de animalele care pot veni in contact cu gardul.

De exemplu, pentru animalele mari, cai sau ponei, sunt necesare plase de gard cu ochiuri progresive, mai dese in partea de jos. Pentru animalele de marime medie, una dintre cele mai eficiente variante este cea cu plasa innodata cu ochiuri mari, la care se poate adauga un rand de sarma ghimpata la partea superioara. Pentru alegerea tipului de plasa si calcularea costurilor puteti sa analizati aceasta oferta.

In ceea ce priveste stalpii de sustinere, acestia pot fi metalici, eventual protejati la coroziune, sau din lemn acolo unde resursele naturale o permit.

3. Montarea stalpilor

Pana sa demaram proiectul de imprejmuire a terenului este bine sa ne gandim si sa stabilim deja modul in care vom realiza montarea stalpilor. De exemplu, putem face un gard rezistent dintr-o astfel de teava dreptunghiulara cu dimensiunile 60x40x3 si plasa bordurata.

Inainte de montare, teava dreptunghiulara este bine sa o protejzam prin imersie cu o vopsea protectoare 3 in 1. Totodata, si partea inferioara, care va veni sub cota terenului, o putem proteja suplimentar cu o solutie bituminoasa.

Stalpii se monteaza cel putin 1 metru in pamant si se rigidizeaza in sol cu piatra sparta tasata. Gropile pentru stalpi se fac cu un burghiu pentru pamant si nu prin sapatura.

4. Necesitatea autorizatiei de constructie

Conform legislatiei in vigoare, orice gard care delimiteaza o proprietate trebuie sa aiba autorizatie de constructie si, prin urmare, un proiect realizat de arhitect.

Exceptate de la lege sunt imprejmuirile pe care un proprietar doreste sa le faca in propria curte. De exemplu, un tarc pentru animale sau o imprejmuire a unei gradini. Gardurile din sarma sau din lemn destinate acestui scop, care nu au nevoie de fundatie si sunt usor de mutat, pot fi incadrate la amenjari si, prin urmare, nu necesita autorizatie. Pentru mai multe detalii este bine sa va adresati autoritatilor locale si sa le prezentati ceea ce doriti sa faceti pentru a va indruma cat mai precis.

5. Integrarea constructiei in peisajul local

Atunci cand vorbim de anumite proiecte mai mari este important ca proprietarii sa acorde atentie si habitatului in care se regaseste terenul lor. De aceea, imprejmuirea terenului ar trebui sa tina cont si de unele ratiuni estetice si functionale, mai ales daca se afla in imediata vecinatate a unui drum public.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE