Prognoza agrometeo 14 – 20 martie: seceta pedologica pentru graul de toamna in Banat si Dobrogea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, perioada 14 – 20 martie se va caracteriza printr-o vreme usor mai calda decat in mod normal, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 2…11°C, mai ridicata cu 1…5°C in raport cu mediile multianuale, in majoritatea regiunilor. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 6…16°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura minima a aerului se va situa intre -3…6°C, in majoritatea zonelor de cultura, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a inghetului superficial la sol.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale pe aproape intreg teritoriul agricol, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificǎri de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 14 – 20 martie

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Banat, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei si Crisanei, local in vestul, sudul si estul Munteniei, izolat in centrul si estul Moldovei.

Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare in Maramures, pe suprafete extinse din Muntenia si Moldova, nordul Crisanei si al Transilvaniei, izolat in nordul si sudul Olteniei.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-20 cm (ogor) va inregistra valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Transilvania si Dobrogea, nord-vestul si vestul Banatului, izolat in estul Olteniei si al Munteniei se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 14 – 20 martie

Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp (orz, grau de toamna, rapita) se vor desfasura pe ansamblu normal in majoritatea regiunilor agricole, iar in depresiunile nordice si centrale, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua in continuare usor mai lent. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi in general buna si medie, iar in culturile intarziate fenologic, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna vor inregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (15-100%).

In semanaturile efectuate in epoca optima pe suprafete restranse, rapita va parcurge infrunzirea (6-14 frunze), pe majoritatea suprafetelor agricole.

In cea mai parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se va mentine repausul biologic, iar la soiurile timpurii de samburoase (cires, cais, piersic) se va semnala faza de umflare a mugurilor de rod.

Vita de vie se va afla in continuare in starea de repaus vegetativ, la nivelul intregii tari.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice acestei perioade (fertilizari, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 14 – 20 martie

  • Controlul vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si a coardelor la vita de vie;
  • Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si regenerare, precum si tratamente fito-sanitare) in vii si livezi;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara din prima urgenta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE