Prognoza agrometeo 29 iulie – 4 august: seceta pedologica puternica in Banat, Dobrogea si Moldova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 29 iulie – 4 august va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, chiar caniculara in vestul si sud-vestul tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24…36°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 7…24°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare.

Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 29 iulie – 4 august

In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea regiunilor agricole.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) se vor inregistra pe suprafete extinse din Banat si Dobrogea, nordul si local estul Moldovei, izolat in sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, sudul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 29 iulie – 4 august

Pe ansamblu, procesele fiziologice ale culturilor agricole se vor desfasura in conditii normale, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

De asemenea, temperaturile maxime din aer ridicate in orele de amiaza vor mentine fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor la prasitoare, in special in zonele de campie din sudul, sud-estul si vestul tarii.

Cultura de grau de toamna se va recolta pe ultimele suprafete in aproape toate zonele de cultura, iar izolat in estul si centrul tarii se vor semnala maturitatea deplina si recoltarea.

Floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea (90-100%), continuandu-se maturitatea in ceara (10-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. Izolat, in sudul tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline (10-30%).

Sub aspect fenologic, la porumb se va finaliza aparitia paniculului (80-100%), plantele aflandu-se predominant in fazele de inflorire, matasire si maturitate in lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii si timpurii se va semnala maturitatea in ceara (10-40%).

Sfecla de zahar va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful, cresterea tuberculilor si vestejirea vrejilor la soiurile de vara, in toate bazinele de cultura.

La pomii fructiferi, predominante vor fi cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharului in fructe. De asemenea, la soiurile de samburoase (piersic, prun, mar, par) se vor continua lucrarile de recoltare.

In toate podgoriile, vita de vie se va afla in fazele de crestere/dezvoltare a boabelor si acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de consum, izolat se va semnala coacerea boabelor.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.), exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 29 iulie – 4 august

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare si pomi-viticole, respectiv combaterea bolilor si daunatorilor, fertilizari, erbicidari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE