Cu toate ca poate parea o procedura simpla, tunderea corecta a gazonului are propriile reguli, care depasesc instructiunile atasate trimmer-ului sau masinii de tuns iarba. Iata care sunt recomandarile specialistilor in amenajarea gradinilor.
Poarta echipament de protectie
Nu este deloc un sfat exagerat: tunderea gazonului poate disloca bucati de pietris sau resturi vegetale care pot ajunge in contact cu ochii, sau pot vatama alte zone ale corpului. Poarta ochelari de protectie, dar ai grija si la imbracaminte: sunt de evitat pantalonii scurti si sandalele si recomandati pantalonii grosi, alaturi de ghete.
Verifica si curata suprafata inverzita
Inainte de a porni masina de tuns iarba, verifica suprafata de lucru si inlatura orice te-ar putea incurca ulterior: bucatile de sticla si metal, pietrele, cablurile, jucariile lasate in urma de cei mici. Asigura-te, de asemenea, ca nu se afla nimeni in preajma, inainte sa pornesti aparatul.
Trimmer sau masina de tuns iarba?
Exista un numar mare de modele in cazul ambelor variante, asa incat alegerea potrivita tine de preferinte, de spatiul disponibil pentru depozitare si, bineinteles, de suprafata gazonului sau a peluzei. Unele masini pentru tuns iarba pot fi folosite inclusiv la cosit, pe terenuri cu suprafete intinse, in zonele de campie si de deal.
Ce trebuie sa stii despre directia de rotire
Similar unui fierastrau circular, care elimina praful si rumegusul in timpul functionarii, un dispozitiv de taiere a gazonului trebuie sa elimine resturile colectate pe traseu, in momentul tunderii. In acest scop, taierea corecta se face in sensul acelor de ceasornic.
Care sunt cele mai bune tehnici
1. Tunderea precisa si egala a marginilor peluzei sau gazonului se realizeaza prin pozitionarea trimmer-ului in unghi inclinat.
2. Atunci cand exista mici obstacole pe traseu, sau cand iarba este prea inalta, foloseste o tehnica asemanatoare cositului, in care masina de tuns este folosita intr-o usoara miscare in forma literei U.
3. In cazul firelor de iarba care depasesc perimetrul gazonului sau care cresc in sparturile de beton ale aleilor, se foloseste o tehnica care aminteste de sapat, aparatul de tuns fiind folosit, din nou, in unghi inclinat.
4. Gazonul se tunde atunci cand iarba este uscata, cu o frecventa de o data pe saptamana.
Sursa foto: Peter Heeling, Skitterphoto