In perioada 03.07.2017 – 16.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta impreuna, cu inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor delegati care activeaza in Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfasurat activitati de control in unitati de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare si comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 492 de unitati amplasate in cele 7 zone de interes turistic: Navodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinesti si Mangalia.

Controalele s-au desfasurat in: 219 restaurante, 8 pizzerii, 54 de unitati tip fast-food, 18 braserii, 30 de unitati tip bufet, 17 baruri, 1 snack bar, 2 unitati tip catering, 10 cantine din tabere scolare, 3 pensiuni, 84 de magazine alimentare, 10 cofetarii/patiserii, 22 de laboratoare cofetarie patiserie, 3 rulote, 5 unitati comercializare produse congelate, 3 depozit alimentare, 1 toneta de inghetata si 2 autoutilitare.

In urma controalelor s-au constatat neconformitati cu privire la manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar- veterinar, nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea in conditii necorespunzatoare a acestora, neanuntarea de catre operatorul economic a inceperii activitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, au fost aplicate 78 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 167.600 de lei. Au fost emise patru ordonante de suspendare temporara a activitatii pentru trei restaurante si o unitate tip pizzerie.

De asemenea, la solicitarile CJPC Constanta, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la mai multe unitati din Constanta, unde in urma verificarilor efectuate si a deficientelor constatate, au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 9.000 de lei si au retras de la comercializare 678 de kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

Totodata, la solicitarea IPJ Constanta – SICE, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au efectuat actiuni comune de control in statiunea Venus, unde in urma verificarilor efectuate au sanctionat contraventional doua restaurante, cu amenzi in valoare de 5.500 de lei. Au fost retrase de la vânzare 72 de kg produse alimentare, improprii consumului uman si dirijate catre o unitate specializata pentru neutralizare.

Mentionam ca ANSVSA vine in sprijinul solicitarilor primite si de la alte institutii ale statului, fiind singura institutie competenta pentru retinerea oficiala si certificarea sanitar-veterinara a produselor alimentare nedestinate consumului uman.

In perioada mai sus mentionata, au fost confiscate si retrase de la vânzare 984 kg de produse alimentare.

Va reamintim ca ANSVSA prin intermediul DSVSA Constanta, pune la dispozitia celor interesati numarul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizari, sau se pot obtine informatii referitoare la diferite aspecte din domeniul sigurantei alimentelor.

Acest numar va functiona in paralel cu numarul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.

DSVSA Constanta pune la dispozitia turistilor, pe site-ul institutiei, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot gasi recomandari si informatii utile.

Va reamintim ca unitatile aflate pe litoral sunt supravegheate si verificate permanent de catre inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.

Share on Facebook