Prognoza agrometeo 19 – 24 august: seceta pedologica puternica si local extrema

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intervalul 19 – 24 august se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal pe intreg teritoriul agricol al tarii, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16…30°C la nivelul intregii tari, valori mai ridicate cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20…37°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre 11…23°C in majoritatea regiunilor, valori mai scazute inregistrandu-se in zonele depresionare.

Se intrevad ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, local cu aspect de vijelie, indeosebi in vestul, nord-vestul si centrul tarii. De asemenea, izolat vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 24 august

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in Maramures, cea mai mare parte a Banatului, Moldovei, Olteniei si Transilvaniei, izolat in centrul, estul si sud-estul Dobrogei, sudul Crisanei, vestul, sud-estul si nordul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 19 – 24 august

Pe fondul temperaturilor ridicate din aer si de la suprafata solului, pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol ritmurile vegetative ale plantelor vor fi fortate, inregistrandu-se ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea sau uscarea prematura a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, izolat fiind posibila deprecierea starii de vegetatie, indeosebi la culturile infiintate tardiv.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara si deplina (10-100%), izolat fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare.

Porumbul isi va definitiva matasirea (100%), aflandu-se predominant in fazele de maturitate in lapte, ceara si deplina (10-100%).

Cultura de sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar la cartof se vor continua cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea, in cea mai mare parte a bazinelor specializate.

In toate plantatiile, pomii fuctiferi se vor afla in fazele de crestere si coacere a rodului, acumularea zaharului in fructe, precum si recoltarea la speciile ajunse la maturitatea tehnologica.

Vita de vie va parcurge cresterea boabelor si acumularea zaharurilor, precum si coacerea si inceputul recoltarii la soiurile timpurii de masa.

Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc), in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate pentru perioada 19 – 24 august

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Aplicarea irigatiilor pe arealele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol;
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidari, etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE