Chiar daca incepand cu acest sfarsit de saptamana precipiratiile cu caracter torential vor fi prezente in mai multe regiuni ale tarii, acestea nu vor putea compensa starea de seceta pedologica puternica si extrema pentru culturile aflate in vegetatie pe profilul de sol 0-100 cm, potrivit specialistilor ANM.

„Nu putem sa excludem aparitia fenomenelor meteorologice de instabilitate atmosferica accentuata. Precipitatiile cu caracter torential, intensificarile de vant cu aspect de vijelie si caderile de grindina genereaza efecte mecanice asupra culturilor agricole si ne amintim ce s-a intamplat in aceasta vara, in special in partea de sud-vest si sud a Romaniei, cand in luna iulie am avut cantitati de peste 150 de litri pe metrul patrat in mai putin de 24 de ore, mai ales in Muntenia si Oltenia. Anul agricol a inceput cu o luna septembrie ploioasa, dar fenomenul de seceta pedologica a persistat in zona de sud, sud-est si est, din cauza precipitatiilor mai putine din vara anului 2016. Putem sa avem doua saptamani fara precipitatii si deja sa simtim starea de seceta pedologica moderata, astfel incat vorbim despre aprovizionare satisfacatoare si chiar inceputul starii de seceta pedologica. Chiar si cantitatile de precipitatii inregistrate ulterior, in lunile mai si iulie mai ales, si care au avut caracter regional, nu au putut sa compenseze in totalitate starea de seceta pedologica puternica si extrema pentru culturile aflate in vegetatie pe profilul de sol 0-100 cm, avand in vedere deficitul anterior acumulat inca din iarna”, a subliniat Elena Mateescu, intr-o conferinta de presa organizata de Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisesti” (ASAS), conform Agerpres.

Aceasta a mai adaugat faptul ca Romania nu face exceptie de la modelele privind schimbarile climatice, iar in acest sens predomina suprafete agricole cu regim biometric moderat secetos si secetos.

„Romania nu face exceptie de la modelele privind schimbarile climatice. In prezent, ce s-a intamplat in anul agricol curent, din punctul de vedere al evolutiei regimului de temperaturi din tara noastra, este faptul ca 19 ani consecutivi, incepand din 1998 si pana in prezent, s-au inregistrat abateri termice pozitive fata de media climatologica multianuala, din care ultimii cinci ani consecutivi (2012 — 2016) cu abateri mai mari de 1,5 grade Celsius. Cu siguranta, si in anul 2017 evolutia temperaturilor medii lunare se va traduce prin abateri termice semnificative pozitive, atat in primavara si mai ales in vara, fapt ce se va putea inscrie in seria celor mai caldurosi ani din istoria masuratorilor meteorologice, in tara noastra. Dobrogea ramane regiunea cu cele mai mici cantitati de precipitatii. In Romania predomina suprafete agricole cu regim biometric moderat secetos si secetos, respectiv sub 600 mm/an, respectiv cu 450 mm/an, ceea ce semnifica starea de seceta pedologica puternica. Sudul, sud-estul si estul Romaniei sunt zonele agricole cele mai secetoase”, a afirmat Mateescu.

Ce spune prognoza agrometeorologica 12-17 august

Pe ansamblu, in aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a tarii, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14…32°C in majoritatea regiunilor, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 19…38°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 9…25°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, inregistrandu-se frecvente nopti tropicale (Tmin ≥ 20°C).

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. In regiunile nordice, vestice si centrale vor fi posibile conditii de producere a grindinei.

Gradul de aprovizionare cu apa in cultura neirigata de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Banat, cea mai mare parte a Maramuresului, sudul Crisanei, sud-vestul, centrul si estul Olteniei, nordul, local centrul, estul si sud-vestul Moldovei, sudul, vestul, nordul si centrul Transilvaniei, izolat in nordul Munteniei si sud-estul Dobrogei.