Prognoza agrometeo 23 – 28 septembrie: seceta pedologica moderata si puternica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 10…21°C, valori apropiate de normele climatologice, in cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 13..24°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 6…18°C, pe majoritatea suprafetelor agricole.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 11…24°C, optim continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii primelor faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire, la culturile infiintate pana in prezent.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, la inceputul intervalului, izolat cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 23 – 28 septembrie

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol. Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, pe suprafete extinse din Crisana si Banat, nordul, local in centrul si sud-estul Transilvaniei, nordul, nord-vestul si centrul Munteniei, nordul Olteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 23 – 28 septembrie

In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere si maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura mai lent, indeosebi pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica. Totodata, la culturile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima, ritmurile de vegetatie vor evolua in conditii bune, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

In majoritatea regiunilor agricole, la cultura de floarea-soarelui aflata in faza de maturitate deplina (100%), se vor extinde si chiar definitiva lucrarile de recoltare.

Sub aspect fenologic, la hibrizii semitardivi si tardivi de porumb se va finaliza faza de maturitate in ceara (90-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) in toate zonele agricole. De asemenea, se vor continua si chiar extinde lucrarile de recoltare.

Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cartoful ajuns la maturitate tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala acumularea zaharurilor, maturarea rodului/lemnului, precum si recoltarea la soiurile de masa si cele timpurii.

Rapita si orzul de toamna infiintate pana la aceasta data vor inregistra fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare-rasarire (10-50%), extinzandu-se suprafetele insamantate in cea mai mare parte a tarii.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura normal, acestea fiind intrerupte temporar, doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 23 – 28 septembrie

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de arat in stratul de sol 0-20 cm/ogor;
  • Pregatirea terenurilor si insamantarea culturilor de toamna (rapita, orz si grau de toamna) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE