Potrivit legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin trebuie sa respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plata si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).
Va prezentam in cadrul acestui articol detalii despre gestionarea minima a terenului care sa reflecte conditiile locale specifice pentru limitarea eroziunii.
Cerinte obligatorii pentru fermieri:
1. Lucrarile solului, inclusiv semanatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel.
Obiectivul acestei cerinte este reducerea eroziunii solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%.
Pentru a respecta aceasta cerinta, toate lucrarile solului, inclusiv semanatul culturilor prasitoare, pe parcelele situate in blocuri fizice cu panta medie mai mare de 12%, se executa pe curba de nivel si nu perpendicular pe aceasta (din deal in vale).
Lucrarile solului cuprind: lucrarea de baza (aratul), lucrarile de pregatire a patului germinativ (discuitul, grapatul, lucrarea cu combinatorul), prasitul.
Plantele prasitoare se seamana la 40-75 cm intre rânduri. Combaterea buruienilor si afânarea solului se executa, de regula, prin lucrari de prasit mecanic intre rânduri si manual, pe rând.
In prezent, tehnologiile moderne de cultivare a plantelor se bazeaza pe utilizarea erbicidelor pentru combaterea chimica a buruienilor, prin reducerea sau chiar excluderea totala a prasitului.
Lista principalelor plante prasitoare: porumb, porumb zaharat, sorg, floarea soarelui, soia, fasole pentru boabe, porumb siloz, linte, lupin, fasolita, naut, tutun, fenicul, levantica, menta, anason, arahide, mac, ricin, sofranel, cartofi, sfecla de zahar, legume proaspete, pepeni, tomate, castraveti, cicoare, anghinare energetica.
2. Se mentin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007
Obiectivul acestui standard este reducerea eroziunii solului pe terenurile amenajate cu terase.
Terasarea este utilizata, in general, pentru a face posibila agricultura pe terenurile inclinate, unde panta si adâncimea stratului de sol nu permit cultivarea plantelor. Mentinerea in stare buna a teraselor reduce scurgerea apei pe versanti, asigura o mai buna retinere a apei in sol si previne eroziunea solului.
Fermierii care utilizeaza teren agricol amenajat cu terase si solicita plati in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata sunt obligati sa mentina terasele existente la data de 1 ianuarie 2007 si sa le intretina in bune conditii agricole si de mediu, chiar daca nu mai sunt folosite pentru productie: taluzurile sa fie inierbate, iar pe taluz si pe bancheta sa distruga buruienile care constituie vegetati nedorita.
De asemenea, trebuie preintâmpinata formarea de rigole, ogase, ravene, torenti, toate acestea favorizând degradarea teraselor prin scurgerea apei din precipitatii.
Daca terasele au fost distruse ca urmare a unor alunecari de teren, ploi torentiale sau alte cazuri de forta majora, fermierul nu va fi sanctionat daca prezinta la APIA, in decurs de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului, acte doveditoare in acest sens.
Ecoconditionalitatea – componenta a PAC ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de siguranta alimentara, de sanatatea si bunastarea animalelor, precum si de respectarea bunelor conditii agricole si de mediu.
Potrivit legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin prezentate mai jos trebuie sa respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plata si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).
Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala se aplica cu prioritate cerintele specifice acestor masuri, iar normele privind ecoconditionalitatea se aplica in raport cu angajamentele asumate in cadrul acestor masuri.
Nerespectarea de catre femieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la aplicarea sanctiunilor administrative de reducere a platilor sau excluderea de la plata, pentru unul sau mai multi ani, dupa caz.
Nu se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea normelor privind ecoconditionalitatea fermierilor care beneficiaza de Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT), precum si celor care participa la Schema simplificata pentru micii fermieri (conf. art. 1, alin.(2) din Anexa 1 la Ordinul MADR nr. 999/2016).
In cazul in care se acceseaza si masuri compensatorii de dezvoltare rurala (M10, M11, M13, M8, M15, M214, M221, M215), micii fermieri pot fi supusi controlului privind respectarea normelor de ecoconditionalitate prin selectia in esantionul de control si, in cazul constatarii de neconformitati, se vor aplica sanctiuni aferente masurilor pentru care exista angajamente.