In prima parte a intervalului 5 – 11 septembrie va predomina un regim al aerului in general normal, dupa care, se va produce o incalzire a vremii, la nivelul intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 11…20°C, la inceputul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale si 15…26°C in ultimele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15…31°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va situa intre 6…20°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. Izolat, cantitatile de apa pot depasi 10-15 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 5 – 11 septembrie
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii.
Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime pe suprafete extinse din Maramures, Banat si Crisana, local in nordul, nord-vestul, centrul, sudul si sud-estul Transilvaniei, nordul, centrul, sudul si estul Munteniei, nordul Olteniei, izolat in centrul Moldovei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 5 – 11 septembrie
Ca urmare, pe terenurile agricole unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele vegetative ale plantelor vor fi stanjenite, inregistrandu-se ingalbenirea sau uscarea prematura a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, izolat fiind posibila deprecierea starii de vegetatie, indeosebi la culturile tardive. De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate.
La floarea-soarelui se va inregistra faza de maturitate deplina (30-100%), extinzandu-se lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a tarii.
In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, cultura de porumb se va afla la maturitatea in lapte (80-100%), ceara (50-100%) si deplina (30-100%), precum si inceputul recoltarii.
Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea, in aproape toate bazinele specializate.
La pomii fructiferi si vita de vie se vor continua cresterea si coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltarea la soiurile de consum.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc) se vor desfasura in bune conditii.
Recomandari de specialitate pentru perioada 5 – 11 septembrie
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
- Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului;
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie.