Norme de ecoconditionalitate: perioada de interdictie pentru aplicarea gunoiului de grajd pe terenul agricol

Facebook
Twitter

Fermierii care beneficiaza de subventii agricole trebuie sa respecte o serie de norme de ecoconditionalitate. Printre aceste reguli se numara si perioada de interdictie pentru aplicarea gunoiului de grajd pe terenul agricol, conform documentelor APIA.

Aceasta perioada este definita prin intervalul de timp in care temperatura medie a aerului scade sub valoarea de 5 C, iar cerintele culturii fata de nutrienti sunt reduse si riscul de percolare/scurgere la suprafata a azotului este mare.

Gunoiul de grajd se administreaza de regula toamna, la lucrarea de baza a solului (aratura cu intoarcerea brazdei), in conditii meteorologice favorabile, in special pe timp noros si cu vânt slab.

Calendarul de interdictie a aplicarii ingrasamintelor organice, potrivit Codului de bune practici agricole:

Ingrasaminte organice solide – teren arabil si pasuni – 1 noiembrie – 15 martie (perioada de interdictie)

Ingrasaminte organice lichide – teren arabil – culturi de toamna – 1 noiembrie – 1 martie (perioada de interdictie)

Ingrasaminte organice lichide – teren arabil – alte culturi – 1 octombrie – 15 martie (perioada de interdictie)

Ingrasaminte organice lichide – pasuni – 1 octombrie – 15 martie (perioada de interdictie)

De asemenea, fermierii trebuie sa se asigure sa nu depaseasca cantitatea de 170 kg azot/ha provenit din aplicarea ingrasamintelor organice pe terenul agricol in decursul unui an. In acest scop, trebuie sa urmeze un plan de fertilizare cu respectarea standardelor privind cantitatile maxime de ingrasaminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol prevazute in tabelele 7.4 si 7.5 din Codul de bune practici agricole si sa asigure o distribuire uniforma a ingrasamintelor pe terenul agricol.

Ecoconditionalitatea – componenta a PAC ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de siguranta alimentara, de sanatatea si bunastarea animalelor, precum si de respectarea bunelor conditii agricole si de mediu.

Potrivit legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin prezentate mai jos trebuie sa respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plata si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).

Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala se aplica cu prioritate cerintele specifice acestor masuri, iar normele privind ecoconditionalitatea se aplica in raport cu angajamentele asumate in cadrul acestor masuri.

Nerespectarea de catre femieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la aplicarea sanctiunilor administrative de reducere a platilor sau excluderea de la plata, pentru unul sau mai multi ani, dupa caz.

Nu se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea normelor privind ecoconditionalitatea fermierilor care beneficiaza de Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT), precum si celor care participa la Schema simplificata pentru micii fermieri (conf. art. 1, alin.(2) din Anexa 1 la Ordinul MADR nr. 999/2016).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE