Prognoza agrometeo 12 – 18 septembrie: seceta pedologica puternica, in aproape toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 12 – 18 septembrie va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, in majoritatea regiunilor, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 11…27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 18…32°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 3…22°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori cuprinse intre 11…25°C in aproape toata tara, optime continuarii lucrarilor de semanat la speciile de toamna.

Sub aspect pluviometric se intrevad ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Izolat, cantitatile de apa pot depasi 20-25 l/mp si vor fi posibile conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 12 – 18 septembrie

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema, in aproape toata tara.

Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Maramures si Crisana, nordul si local in centrul si sud-estul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, centrul si sudul Munteniei, nord-estul Banatului, izolat in nordul Olteniei si centrul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 12 – 18 septembrie

In conditiile agrometeorologice mentionare, atat procesele vegetative ale plantelor, cat si lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate, in special pe arealele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol. De asemenea, pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului din nordul, centrul si sudul tarii, ritmurile de crestere, dezvoltare si coacere ale culturilor de camp vor evolua in general normal.

Cultura de floarea-soarelui aflata la maturitatea deplina (70-100%) se va recolta pe suprafete agricole extinse, la nivelul intregii tari.

Porumbul va parcurge predominant maturitatea in ceara (50-100%) si deplina (30-100%), precum si recoltarea, indeosebi la hibrizii timpurii.

Sfecla de zahar isi va continua ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, in toate bazinele de cultura.

La cartof se vor inregistra fazele de crestere a tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Speciile pomicole si viticole se vor afla la cresterea si coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

In culturile infiintate in epoca optima, rapita va parcurge fazele incipiente de vegetatie (germinare-rasarire), continuandu-se lucrarile de semanat.

Lucrarile agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 12 – 18 septembrie

  • Continuarea eliberarii suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomi fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE