Prognoza agrometeo 14 – 19 octombrie: seceta pedologica puternica se mentine in Moldova si Dobrogea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, in intervalul 14 – 19 octombrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a teritoriului.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7…20°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 12…25°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 1…15°C pe intreg teritoriul agricol al tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde local vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 9…20°C in aproape toate regiunile agricole, limite optime pregatirii patului germinativ in vederea insamantarilor de toamna, precum si desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si aparitie a primelor frunze la culturile de rapita, orz si grau semanate pana la aceasta data.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 14 – 19 octombrie

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole.

Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema) local in estul, centrul, sudul si vestul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, sudul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 14 – 19 octombrie

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna semanate in epoca optima se vor desfasura in general normal, in aproape toate regiunile agricole ale tarii.

Starea de vegetatie a speciilor de rapita, orz si grau infiintate pana in prezent va fi buna si medie, iar pe arealele agricole unde se mentin deficite de apa in sol, vigurozitatea si uniformitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.

La orzul si graul de toamnǎ vor predomina fazele de germinare-rǎsǎrire (30-100%) in aproape toate zonele de cultura, precum si aparitia primelor frunze si infratirea (10-50%).

Rapita infiintata in perioada optima va parcurge formarea rozetei de frunze (3-6 frunze), iar pe suprafetele semanate tardiv se va inregistra rasarirea (10-100%).

In toate bazinele specializate, sfecla de zahar isi va continua maturitatea tehnologica si recoltarea, iar la cartof va fi posibila finalizarea acestora.

In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor/fructelor si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

Lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor putea efectua in conditii optime.

Recomandari de specialitate pentru perioada 14 – 19 octombrie

  • Continuarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului culturilor de orz si grau de toamna, in special pe suprafetele cu o buna
    aprovizionare cu apa a solului;
  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE