ANM: nivelul de precipitatii si regimul termic pentru urmatoarele doua saptamani

Facebook
Twitter

Valorile termice se vor situa in limitele perioadei, pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, iar precipitatiile isi vor face simtita prezenta atat in primele zile ale intervalului de prognoza, cat si dupa data de 6 octombrie, se arata in prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila in perioada 2 – 15 octombrie.

In Banat, regimul termic va fi apropiat de cel normal in aceasta perioada din an, pe intreg intervalul de prognoza. In prima saptamana, valorile diurne vor avea variatii de la o zi la alta. Valorile nocturne vor fi mai ridicate la inceputul intervalului, apoi in scadere. In medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 17 si 20 de grade, mai mari, pana la 21 — 22 de grade, in zilele de 3 si 13 octombrie, iar minimele vor creste de la 6 grade in prima noapte, la 10 grade in cea de-a doua, apoi vor oscila in jurul a 8 grade. Temporar, in perioadele 3-4 octombrie si 6-11 octombrie, va ploua, iar in restul timpului probabilitatea de aparitie a ploilor va fi destul de redusa.

In Crisana, regimul termic va fi apropiat de cel normal in aceasta perioada din an, pe intreg intervalul de prognoza. In medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 16 si 19 de grade, usor ridicate, pana la 20 — 21 de grade, in zilele de 3 si 13 octombrie, iar minimele vor creste de la 6 grade in prima noapte, la 9 grade in cea de-a doua, apoi vor oscila in jurul a 8 grade. Probabilitatea de ploi va creste incepand cu data de 3 octombrie. Temporar, se pot cumula cantitati de apa mai insemnate in intervalele 3-4 octombrie si 6-11 octombrie.

In Transilvania, valorile termice se vor situa, in general, in apropierea celor normale perioadei. Astfel, temperaturile maxime se vor incadra, in medie regionala, intre 15 si 19 grade, usor mai ridicate in zilele de 3 si 13 octombrie, dar si mai scazute in 4 octombrie. Media regionala a temperaturilor minime va fi de 5 — 6 grade, cu exceptia primei nopti, cand se vor inregistra in jur de doua grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a ploii va fi ridicata incepand cu data de 3 octombrie, iar in perioada 7-11 octombrie ploile pot fi moderate si temporar, mai insemnate cantitativ.
In zona Maramuresului, valorile termice diurne vor fi, in medie regionala, usor mai scazute decat cele climatologic specifice perioadei, iar cele nocturne vor fi sub norme in prima saptamana si in jurul normelor, in cea de-a doua. In medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 15 si 18 grade, iar cele minime se vor incadra intre 4 si 9 grade in prima saptamana, apoi vor oscila in jurul a 7 grade. Vor fi ploi moderate si temporar mai insemnate cantitativ, cu precadere in perioada 3-4 octombrie si in intervalul 6-11 octombrie.

In Moldova, regimul termic, atat diurn, cat si nocturn, va fi apropiat de cel normal in aceasta perioada a anului, mai putin in prima noapte, cand vremea va fi rece, cu minime in jurul a 4 grade. In restul timpului, vor fi temperaturi minime, in medie regionala, de 7 — 8 grade. Maximele, mediat pe regiune, se vor incadra intre 15 si 19 grade in prima saptamana, si intre 17 si 19 grade, pe parcursul celei de-a doua. Incepand cu data de 3 octombrie, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata, insa acestea vor fi slabe cantitativ.

In Dobrogea, temperatura aerului va creste treptat in prima parte a intervalului, apoi nu va avea variatii semnificative. Majoritatea valorilor ce urmeaza sa se inregistreze, atat diurne, cat si nocturne, va fi apropiata de cele normale ale perioadei. In medie, pe parcursul primei saptamani vor fi maxime cuprinse intre 15 si 21 de grade si minime intre 7 si 12 grade, iar in cea de-a doua saptamana temperaturile maxime vor oscila in jurul a 19 grade, iar minimele in jurul a 11 grade. Vor fi posibile ploi, dar slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioada 7-11 octombrie.

In Muntenia, temperatura aerului va creste treptat in prima parte a intervalului, apoi nu va avea variatii semnificative si se va situa, in general, in apropierea mediilor climatologice ale perioadei. In medie, pe parcursul primei saptamani, vor fi maxime cuprinse intre 17 si 23 de grade si minime intre 5 si 9 grade, iar in cea de-a doua saptamana temperaturile maxime se vor incadra intre 19 si 21 de grade, iar minimele vor oscila in jurul a 8 grade. Vor fi ploi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioada 7-11 octombrie.

In Oltenia, pe parcursul primei saptamani, temperatura aerului va creste treptat. Cu toate acestea, regimul termic se va situa usor sub cel climatologic specific acestei perioade din an si va fi caracterizat, in medie regionala, de valori maxime cuprinse intre 17 si 22 de grade si minime intre 5 si 9 grade. In cea de-a doua saptamana vor fi temperaturi in jurul celor normale; maxime cuprinse intre 18 si 21 de grade si minime in jur de 8 grade. Vor fi ploi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioada 7-11 octombrie.

La munte, regimul termic, fara variatii semnificative pe intreg intervalul de referinta, va fi apropiat de cel normal in aceasta perioada, cu medii ale temperaturilor maxime de 8 — 10 grade si de doua-trei grade ale celor minime, cu exceptia primei dimineti, cand vor fi temperaturi de la—1 la zero grade Celsius. Incepand din 3 octombrie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata, iar in perioada 7-11 octombrie acestea pot fi moderate si insemnate cantitativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE