utilaje agricole

Prognoza agrometeo 30 septembrie – 5 octombrie: vreme optima pentru insamantari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, vremea rece sub aspect termic din prima parte a perioadei 30 septembrie – 5 octombrie, va intra intr-un proces de incalzire treptata in cea mai mare parte a teritoriului.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 5…15°C, in prima parte a intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…5°C si 7…16°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile multianuale, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13..20°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -4…12°C, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, local fiind conditii de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 11…19°C, valori optime continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare si rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.

Se prognozeaza ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 30 septembrie – 5 octombrie

In stratul de sol 0-20 cm (ogor) rezerva de umiditate va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania, local in nordul, nord-vestul, nord-estul si centrul Moldovei, nordul si nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei. Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 30 septembrie – 5 octombrie

Pe ansamblu, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna (rapita si orz) aflate in primele faze de vegetatie (germinare si rasarire) se vor desfasura in general normal, indeosebi in zonele de campie si in ritmuri mai lente in restul teritoriului agricol, precum si pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica. La speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune.

Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui aflata la maturitatea deplina (100%) se va recolta de pe ultimele suprafete, la nivelul intregii tari.

In functie de data semanatului si precocitatea hibridului, la porumb se vor continua maturitatea deplina (60-100%) si recoltarea, pe aproape intreg teritoriul agricol.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile, acumularea zaharului in radacina si maturitatea tehnologica. La cultura de cartof se vor inregistra maturitatea deplina si recoltarea.

Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului si maturarea lemnului in aproape toate plantatiile, concomitent cu recoltarea esalonata a fructelor.

Cultura de rapita infiintata in perioada optima va inregistra fazele de germinare si rasarire (20-100%), precum si formarea primei perechi de frunze (10-30%).

Orzul si graul de toamna semanate pana in prezent se vor afla in fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare si rasarire (10-40%).

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime.

Recomandari de specialitate pentru perioada 30 septembrie – 5 octombrie

  • Finalizarea lucrarilor de recoltare a produselor agricole de sezon de pe ultimele suprafete.
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor de toamna;
  • Urgentarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului in epoca optima, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE